První chyba – skvělý psychologický román

recenze

První chyba (2021) 4 z 5 / Kizuizi
První chyba

Alice Daviesová se po smrti svého muže znovu provdala, a její život je opět plný radosti. Firma prosperuje, velká zakázka je na spadnutí, dcery jsou zdravé a její druhý manžel Nathan je skoro dokonalý. Ještě má také svou nejlepší přítelkyni Beth, která je jí vzpruhou, a může si s ní i zavzpomínat na svého prvního manžela. Jenže jednoho dne najde v Nathanově autě dámskou náušnici, a „problémy v ráji“ jsou na spadnutí...

Od Sandie Jonesové u nás už vyšly knihy Matčina hra a Nevlastní sestra, a obě se mi líbily, proto jsem u První chyby ani chvilku neváhala.

A opět hlásím, že to byla paráda. Necelých 350 stran nabízí napínavý psychologický román, v jehož středu jsou dvě zcela rozdílné hlavní hrdinky. Vdaná a finančně zajištěná Alice, které se poslední dobou vše daří, a pak samoživitelka Beth, která musí finance počítat a jejíž malá dcera se začíná ptát na svého otce, kterého nikdy nepoznala. Ovšem i přes značné rozdíly si ženy velmi rozumějí a snaží se být si oporou.

Kniha je rozdělena na tři části, a díky tomu se seznámíme nejen se současnou situací příběhu, ale také se podíváme o několik let zpět. Tento pohled nejenže objasní některé důležité momenty, ale také nám ukáže, jak může dopadnout lehkovážná důvěřivost. A právě důvěra je zde jakýmsi ústředním prvkem.

Autorka si opět skvěle poradila nejen s charakteristikou postav, ale i se samotným příběhem, který postupně graduje, a přesně to Vás ke knize připoutá a nepustí, dokud ji nedočtete. Musím přiznat, že mi místy přišel příběh trochu překombinovaný, ale excelentní finále, které jsem opravdu nečekala, to smazalo.

Pokud jste četli Matčinu hru a líbila se Vám, První chyba by Vás rozhodně neměla minout. A pokud s autorkou ještě zkušenosti nemáte, byla by chyba První chybu nezkusit ;)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)

Komentáře (0)

Přidat komentář