První chyba přehled

První chyba https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477592/bmid_prvni-chyba-h1K-477592.jpg 4 263 263

Nenapadlo ji, že se ještě někdy bude mít tak dobře. Po smrti prvního manžela se Alice znovu provdala, se svým druhým mužem má úspěšnou firmu, dvě báječné děti a překrásný dům. Uvědomuje si, že život by byl jiný, kdyby její první muž tragicky nezahynul. Ale s Nathanem se jí vrátilo štěstí, po kterém tolik toužila. Alice také ví, že s nejlepší přítelkyní Beth po boku přežije všechno dobré i zlé. Beth je ten nejspolehlivější a neoddanější člověk, jakého zná. Takže když se Nathan začne chovat podivně a Alice se zmocní podezření, že má milostný poměr, požádá Beth o pomoc. Nejlepší kamarádce přece může věřit za všech okolností, nebo snad ne?... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The First Mistake , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize První chyba. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (81)

anája
19.04.2024 5 z 5

Bezvadná kniha, moc jsem si to užila.Celou dobu napínavá.Od první chvíle mě vtáhla do děje.Taková laskonka:)

Youn@n
26.03.2024 5 z 5

úžasné!!!!!


SynD
03.01.2024 1 z 5

(SPOILER) 1,5*

tyto napínavé knihy s mnoha twisty, koukám vpravo - thrillery pro ženy - čtu až poslední dobou. až nedávno mi tak došlo, že jsou vlastně všechny podle jedné formičky: vždycky tam někdo (jedna, ale většinou více postav) lže či podvádí. případně bezdůvodně nedořekne nebo zatajuje informace či tajemství. zdrojem mnoha twistů bývá vedle podvodů a tajemství taky paradoxní expozice postav. v té se jedna postava v páru ukazuje v extrémně negativním světle, často je to žena saň. a další postava je šarmantní, ochranářská (a nebezpečně pohledná, tedy pohledný, protože jde často o muže). v průběhu příběhu se však začne odhalovat, že vše není, jak se zdálo... atd., atp.
prakticky od prvních stránek románů tak zkoumám, kdo v příběhu kecá, něco předstírá anebo zastírá.

další vlastností těchto podvodnických knih je pravděpodobnost, hraničící se jistotou, že zlo bude odhaleno a potrestáno. to z nich vlastně dělá pohádky pro dospělé, byť míra trestu bývá rozličně velká a krutá. někdy taky otvírá vrátka k sequelům...

uvažuju i nad různými druhy inteligence, které se v podvodnické literatuře objevují (anebo v horším případě neobjevují hehe). v první řadě jde o inteligenci samotného textu, to, jak sofistikovaně je kniha napsána, a hlavně jak uvěřitelné jsou rozličné twisty a linie příběhů. dalším typem je inteligence postav, to jak inteligentně nebo stupidně se chovají. u líně, ne moc chytře napsaných knih, je to právě stupidita postav, která knihu těžkopádně nese vpřed.

když touto optikou nahlédnu První chybu, vidím dobrý nápad ctící pravidla žánru, ovšem zbytečně ambiciózně zašmodrchaný. vidím jednorozměrné postavy, to je vlastně další z častých rysů těchto knih, z nichž většina splývá s pozadím coby zbytný kompars. a to včetně dcer jedné z hlavních hrdinek - děti jako rekvizity přidávám na seznam charakteristických rysů thrillerů pro ženy. též bohatství a luxusní životní styl, které se objevuje v této knize i mnoha dalších jako záminka zápletky, lží nebo podvodů. popis samotných podvodů mi ostatně přišel na celé knize nejzajímavější, dost připomínaly triky třeba takového Tinder swindlera. kdyby se autorka držela jen této linie a necpala tam x dalších, jako "oživlého" bývalého na FB apod., mohl to být slušný thriller. inteligenci textu snižuje taky autorská lenost. Alice se celou první část hrozně bojí odletět, a pak se najednou dozvíme, že už je v Japonsku. o tom, jak let zvládala a co s ní dělá odloučení od dětí ani muk!

nu a k inteligenci postav této knihy není moc co dodat. nekonečné přemítání Alice, zda dát Japonsku zelenou mě tak iritovalo, že jsem jí nakonec přála, aby o peníze přišla. postava Bethiny matky je vykreslena nehorázně hloupě, nejprve rychle propadne šarmu dceřina nápadníka, ač na rozdíl od ní není ovlivněna sexem a hormony: svěří mu VEŠKERÉ CELOŽIVOTNÍ ÚSPORY, a poté, co o ně přijde, už s dcerou nepromluví a záhy umírá. a nápad Beth, setkat se s podvodníkem na opuštěné stavbě, bez toho, že by měla jakýkoli plán či zbraň? nechávám bez komentáře.

a ladem nechám ležet i další autorčiny knihy.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (35. týden)

29.08.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha První chyba v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených330x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených13x
v Knihotéce212x
v Chystám se číst221x
v Chci si koupit47x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

nevěra pro ženy rodinné vztahy kamarádky thrillery pro ženy

Autorovy další knížky

Sandie Jones
anglická
2019  83%Matčina hra
2021  85%První chyba
2021  77%Nevlastní sestra
2023  69%Víkend plný viny