Propuštěn z vězení, sám a bez přátel

recenze

Nebezpečné křižovatky (2020) 4 z 5 / cornetka
Nebezpečné křižovatky

Bedřich Kasal, profesor matematiky, zabil svého kamaráda Matěje Kubíka, milence jeho ženy Heleny. Za tento čin se dostává na 10 let do vězení. Po uplynutí výkonu trestu je propuštěn a najednou neví, jak dál. Je přesvědčen, že se za ním uzavírá nejhorší kapitola jeho života a zároveň spoléhá na pomoc bývalého ředitele Petra Hartla při hledání nové práce. Bohužel jeho flastr co by bývalého vězně mu situaci dost zhoršuje.
Zpočátku bydlí u sestry Aleny, která je věcně nespokojená a neustále se hádá. Její manžel sežene Bedřichovi práci ve skladu a časem i jakési bydlení.
Po nějaké době potká Bedřich Jirku Chmelaře, kamaráda z vězení, který nelení a nabídne Bedřichovi přivýdělek - měl by dělat řidiče. Jirka mu nechce říct, co by vozil, a tak se to Bedřichovi se moc nezdá - nerad by se zapletl do nějakého průšvihu. Nakonec ale kývne a brzy dostává od Jirky i pěkný byt.
Bedřich je sám, dost často přemýšlí o životě a smyslu života. Rozhodne se skončit s přivýdělkem, ale celá záležitost se komplikuje - cestou ho zastaví Jirka, který ukradl velký balík peněz. Daleko ale nedojedou, protože je zastaví zbylí kumpáni. Dojde i na střelbu a Jirka umírá. Bedřich najednou neví, co dělat a tak odjíždí za bratrem do Paříže, i s ukradnutými penězi. Tam se seznámí s mladou dívkou, která mu pomůže alespoň na chvíli zapomenout na to, co se stalo v Praze. Cesta domů do Prahy ho ale nemine.
Bedřich byl takřka bez přátel a tak byl často bez nálady, zoufalý a nevěděl, co dělat, zdál se mi znuděný životem. Nebavila ho práce, chtěl nějakou změnu. Po návratu z Francie se obával o svůj život, měl nervy na pochodu, nespal, stále nad sebou. Někdy mě tím negativním postojem až štval.
Zpočátku se kniha jevila jako zajímavé krimi, ve které jsem čekala víc napětí (byla jsem zvědavá, kdy Bedřich "zaplatí" za ukradené peníze, ale bohužel nic takového nepřišlo), naopak poslední část se podle mě přehoupla spíš do romantické linky, kdy Bedřich začíná být spokojený se životem, má konečně práci, která ho baví, má nový vztah. Celkově na mě kniha působila spíš jako nenáročná oddechovka, která se dobře četla.


Nebezpečné křižovatky Nebezpečné křižovatky Jiří Hanibal

Nový román známého českého autora začíná propuštěním pětapadesátiletého profesora matematiky Bedřicha Kasala z vězení, kde strávil deset let života za zabití milence své ženy a svého přítele Matěje Kubíka. Po návratu z vězení ho č... více


Komentáře (0)

Přidat komentář