Prodere se Tereza Karamelovou džunglí podnikání?

recenze

Karamelová džungle (2020) 4 z 5 / Suzanne
Karamelová džungle

Tereza Salte, známá jako blogerka TerezaInOslo, se rozhodla v sedmadvaceti obrátit svůj život vzhůru nohama – vrátit se z Norska zpátky do Prahy a se svým manželem Johnim založit firmu Elite Bloggers zaštiťující influencerky. Až na to, že ona ani Johni netuší, co podnikání obnáší, a že jejich cesta bude plná úspěchů, ale také pádů.

Tereza v Karamelové džungli vypráví o prvním roce po návratu z Norska do Prahy a zaměřuje se hlavně na profesní stránku. Popisuje, jak zakládali bez podnikatelských či marketingových zkušeností firmu, bojovali s nedostatkem financí, vyrovnávala se s hejty a závistí a taky trochu poodkrývá zákulisí influencerského byznysu, který není tak nablýskaný a sluníčkový, jak vypadá na Instagramu. Vyprávění o nesnadných začátcích podnikání občas proloží návratem do minulosti, cestou do zahraničí a samozřejmě i střípky ze soukromého života. Přiznává, že jim společné podnikání dávalo zabrat jako manželům nebo vzpomíná, jak prožívala první těhotenství, kdy čekala dnes pětiletého syna Williama. Na závěr pak nechybí dojemná a upřímná kapitola o její mamince, která tragicky zemřela, když Tereza ještě žila v Norku. Právě v Karamelové džungli poprvé veřejnosti prozradila, co se tehdy stalo. Podle mě je tato kapitola připomínkou, že nikdy nevíme, čím si člověk prochází a co se skrývá za tím na první pohled dokonalým životem.

Karamelová džungle se na rozdíl od prvotiny Šlehačková oblaka víc zaměřuje na profesní život a také přináší větší dávku realističnosti. I tak se v knize Tereza Salte pořád snaží předávat naději, inspiraci a víru, že se jednou vaše sny vyplní.

Karamelová džungle je po stránce stylistické lepší než Šlehačková oblaka a také uspořádanější, protože se Tereza snažila o dějovou posloupnost a logickou návaznost. I tak si mezi tím tu a tam odskočí do minulosti, aniž by bylo jasné proč (i když ty historky stojí za to), a kapitoly jsou na sebe navázané poměrně volně a ke konci už vyloženě pospojované oslími můstky. Zatímco Šlehačková oblaka byly kompilát článků na blogu, tak Karamelová džungle už víc funguje jako skutečná kniha.

Karamelová džungle na mě ale překvapivě nefungovala tak inspirativně a konejšivě jako Šlehačková oblaka. Až při projíždění Terezina blogu TerezaInOslo jsem si připomněla, že jsem její články milovala pro určité kouzlo, naději a pohodu, která z nich vyzařovala. To mi v Karamelové džungli chybělo, což byl taky můj největší problém s touto knihou.

Karamelovou džungli doplňují ilustrace, které do kreslené podoby převedly fotky z Terezina blogu, vyvedené krásných barvách – žlutooranžové, růžové, bílé a černé. To mi ale neladilo se zelenou obálkou, které je z půlky kresba a z půlky fotka, ale to je vcelku detail.

Pokud máte rádi Terezu Salte a milovaly jste její blog, tak vám nejspíš knihy Šlehačková oblaka a Karamelová džungle neunikly. A pokud jste ji začali sledovat v době, kdy už nepíše, ale natáčí podcasty, tak vám její knihy můžu doporučit. A pokud Terezu Salte neznáte, tak Šlehačková oblaka i Karamelovou džungli můžete zkusit. Nicméně mějte na paměti, že je to kniha cílená na fanynky jejího blogu, takže neočekávejte žádný hluboký příběh nebo propracovanou motivační knihu, ale oddechové čtení s kapkou inspirace.

3,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář