Pro romanti(č)ky

recenze

Co se stane na Twitteru... (2021) 5 z 5 / Nezletilci
Co se stane na Twitteru...

Co se stane na Twitteru... je debut autorky Emmy Lord. V této krásné a romantické knize máme dva hlavní hrdiny. Pepper je premiantka třídy, kapitánka plaveckého družstva a chronická snaživka. Avšak není vše v jejím životě tak dokonalé, jak se zdá. Její rodina se pomalu rozpadá: rodiče se rozvádí a její sestra přerušila kontakt s jejich matkou. Naštěstí aspoň jejich rodinný podnik s rychlým občerstvením Big League Burger vzkvétá. Z části jenom díky Pepper, která se stará o firemní účet na Twitteru. Pepper sotva zvládá svůj osobní život a konkurenční válku, kterou spustil nevinný tweet, opravdu nepotřebuje.
Jack je třídní šašek a vtipálek. Žije ve stínu svého nechutně oblíbeného dvojčete a vypomáhá v malém rodinném bistru Sýrová královna. Jeho rodiče se ho snaží upsat k pokračování v rodinném podniku po absolvování střední školy, ale on se na to úplně necítí. Jack sedí s Pepper v lavici, ale nemají se navzájem v oblibě. Jack ji rád provokuje jak ve škole, tak i na skokanských trénincích, které se konají ve stejnou dobu jako plavecké tréninky Pepper.
Jednoho dne se navíc na jídelníčku Big League Burger objeví nová specialita "Babiččina pochoutka". Pepper tento nový kousek přidá i na firemní účet. Zde si ho všimne Jack, v afektu na tento tweet odpoví, že Babiččina pochoutka je klasický recept Sýrové královny, na který nemají nárok. Takto začne twitterová válka mezi jejich rodinnými podniky, která se postupem času stane spíše válkou mezi dvěma teenagery.
Současně se v jejich škole rozšíří aplikace Weazel, do které se mohou přihlásit pouze studenti této školy. Každý přihlášený dostane náhodnou přezdívku, aby se zachovala anonymita. Z této aplikace vzejdou jenom dobré věci: žáci si zde domlouvají doučování, vznikají nová přátelství, autor se stará o to, aby se tam neobjevovala šikana ani nadávky. Bohužel, když se o existenci Weazelu dozví vedení školy, okamžitě začne hledat autora, protože se domnívá, že se přes tuto aplikaci posílají výsledky testů.
Jack začíná poznávat pravou povahu Pepper, a když se z nich začínají stávat přátelé, vyjde najevo, že právě oni dva proti sobě píší tweety za rodinné restaurace. Naštěstí se také ukáže, že ani jeden z nich není opravdovým strůjcem války. Pepper do toho nutí její mamka a Jacka ovlivňuje jeho bratr. Společně se dohodnou, že tuto válku povedou dál, ale, že co se stane na Twitteru, tam taky zůstane. Jejich válka sice pokračuje, ale ve skutečném světě si opravdu rozumí, tráví spolu spoustu času a začíná jí se mít opravdu rádi. Jenomže to nevědí, že i Weazel je spojuje!
Sojka s Vlkem si na Weazlu padli do oka hned při prvním psaní. Mají stejný humor a stejné názory, stali se z nich anonymní nejlepší přátelé. A jak už to tak bývá, každé tajemství jednou praskne. Když se Jack dozví pravou identitu Sojky má strach, že by to zničilo vztah, který si společně s Pepper vybudovali, takže si toto tajemství uchová. Jenomže Pepper není premiantkou třídy pro nic za nic, a i ona nakonec zjistí pravdu, a to není poslední tajemství, které odhalí...
Rozhodně vám ručím za to, že obal knížky vás na první pohled zaujme. Ale samozřejmě především obsah knížky je důležitý a zde se máte teprve na co těšit. Hlavní postavy pro mě byly zezačátku docela oříšek a nebylo lehké pochopit jejich jednání. Naštěstí je kniha napsána tak lehce a přirozeně, že jsem se do obou hrdinů postupně vžila. Vrchol zápletky, jak už to v dobrých knihách bývá, představí hrdiny v nových situacích. Román mohu pouze doporučit, a to starším teenagerům, ale vlastně by mohl oslovit každého milovníka romantiky. Doufám, že si tuto knihu zamilujete, jako jsem si ji zamilovala já, a s ní i hlavního hrdinu.
Tereza, 17 let

Komentáře (0)

Přidat komentář