O soudržnosti, kterou potřebujeme

recenze

Naprosto pozoruhodná věc (2019) 5 z 5 / Nezletilci
Naprosto pozoruhodná věc

Myslela jsem si, že kniha Naprosto pozoruhodná věc zachycuje jen další z poblázněných konspiračních teorií, ale její styl vyprávění mě nadchl. Příběh vypráví hlavní postava – sarkastická 21letá April Mayová, která studuje design a umění v New Yorku. Jednoho dne, když se vrací z práce, objeví na rohu Třiadvacáté ulice obrovskou sochu, která tam ještě ráno nebyla. Ihned zavolá svému nejlepšímu kamarádovi Andymu a natočí spolu videoreportáž, která bez nadsázky změní svět. Zjistí se totiž, že Carl, tak totiž sochu pojmenovali, na Třiadvacáté není sám... A s lidstvem nemají tato samozvaná sošná vyobrazení nic společného.
Moc se mi líbila postava April, připadala jsem si, že jsem ona a že někdo jako April přece musí existovat, protože kniha byla vyprávěná tak, jako kdyby jednadvacetiletá dívka vyprávěla svůj skutečný příběh, jako by říkala, co se jí opravdu stalo. Emoce, pocity a myšlenky byly vypracované do nejmenšího detailu. Autor zvládal vykreslit April Mayovou jako celebritu i jako normální dospívající holku, která se dostala k něčemu, co sama nezvládne, co jí přerostlo přes hlavu, ale stejně se pořád snaží.
I nápad s postavou Carla, obrovského robota, který dokáže vytvořit Sen, který se předává z člověka na člověka, až ho sdílí celé lidstvo, se mi zamlouval. Moc se mi líbilo, že Green jako hlavní symbolické poslání nebo téma své knihy vybral právě soudržnost lidí, protože to je to, co potřebujeme, abychom se dostali přes problémy, které jsou větší než jednotlivci, skupiny, ba i celé státy. Musíme spolupracovat jako lidstvo, pokud se chceme k něčemu dobrat. Kniha také ukazuje nebezpečí vlivu médií a závislosti na sociálních sítích.
Knihu bych doporučila spíše starším čtenářům, tak od 14 let - je to kniha určená pro teenagery i dospělé.
P.S: Haha, a teď mi došel ten vtip: April – duben, May - květen = April Mayová.
Marika, 13 let

Komentáře (0)

Přidat komentář