Naprosto pozoruhodná věc

Naprosto pozoruhodná věc https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415273/bmid_naprosto-pozoruhodna-vec-C0a-415273.jpg 4 169 46

Carlové série

1. díl >

Jsou tři hodiny ráno a třiadvacetiletá April se vrací domů z práce. Po cestě si všímá obří sochy. Vypadá jako tři metry vysoký Transformer, oblečený v samurajském brnění. S kamarádem Andym ho natočí na video, které posléze umístí na YouTube. Tím se jejich dosavadní životy naprosto změní. Video se totiž stane virálním a obletí téměř celý svět. April se rázem ocitá v centru intenzivní mediální pozornosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Fobos
Originální název:

An Absolutely Remarkable Thing , 2018


více info...

Přidat komentář

absa2611
04.09.2023 4 z 5

Naprosto pozoruhodná knížka. Líbila se mi, konec byl nejlepší... Těším se na pokračování.
4 a půl hvězdičky. Doporučuji.

kusma
02.07.2023 4 z 5

Kniha mě docela zaujala, ač byla zvláštně psaná a poněkud korektně (proč např. prezidentka? Když je to psané z dnešní doby). Každopádně se mi líbil popis sociálních sítí, rozdělení lidí a hlasitost skupiny lidí, co jedou v konspiracích. To se mu prostě povedlo a trefil se do reality a povahy lidí/lidstva.
Ač jsem prostřední část knihy tomu nevěřila (chvíli i uvažovala, že ji odložím), závěr se mi moc líbil. Druhý díl již vyšel a myslím, že mu dám šanci.


bárbra13
13.02.2023 5 z 5

Knihu jsem si koupila asi za 19 Kč ve výprodeji a neměla jsem velká očekávání. Neměla jsem vlastně žádná očekávání.. vždyť já ani nevěděla, co to bude za žánr :) Asi i díky těmto aspektům mě kniha chytla. Děj rychle ubíhal. A sedl mi i styl psaní. Co jsem tak četla komentáře ostatním, byl styl psaní jednou z nejvíce vytýkaných věcí. Mně se naopak to chaotické pojetí líbilo! Asi proto, že takhle nějak to vypadá v mé hlavě :D. Doporučuji jako oddechovku.

Knihochod
14.01.2023 odpad!

Och, ako veľmi som dúfala, že táto kniha bude výborná a že Hank Green bude písať podobne ako jeho slávnejší brat John. Moje sklamanie je teraz veľmi veľké.

Začnem ale pekne po poriadku. Celá tá téma by nebola zlá a na žáner sci-fi už vôbec nie, avšak to spracovanie ... Napíšem to asi takto: keby autor pri každej novej situácii nepreskakoval v rozprávaní kamsi úplne inam a nepoužíval nespočetné množstvo nepotrebných odbočiek, možno by ani to spracovanie nebolo také zlé.

I keď, pravdepodobne by som sa poriadne zamyslela nad logickosťou udalostí v knihe popisovaných, pretože mne drtivá väčšina z nich prosto logická a ani pravdepodobná nepripadala. A to som až do konca dúfala, že sa čosi zmení (spoiler: nezmenilo).

Ďalšou kapitolou môjho sklamania je hlavná hrdinka April, ktorá bola jednoducho príšerná. Správala sa ako úplná naivná hlupaňa a ja, akokoľvek som sa snažila, som ju nedokázala pochopiť a ani sa do jej situácie nejakým spôsobom vcítiť.

Na základe vyššie uvedeného isto pochopíte, že ja vám túto konkrétnu knižku odporučiť nemôžem. Sci-fi nečítam často, avšak to, čo som z tohto žánru zatiaľ prečítala, malo, narozdiel od tohto skvostu, hlavu aj pätu.

Nikiny
11.12.2022 2 z 5

(SPOILER) Dlouho už jsem nečetla něco tak nudného. Téměř vždy se mi stává, že musím alespoň pár dní počkat než začnu číst jinou knihu, abych tu původní vstřebala, ale v tomto případě jsem nemusela čekat ani hodinu.... Nápad s kolektivním snem byl pro mě originální, ale u toho ta originalita končila.

Kate3003
24.11.2022 3 z 5

Z knihy mám celkem rozporuplné pocity. Námět příběhu byl velmi zajímavý a originální. Styl psaní autora je hodně specifický a mě osobně příliš nesedl. V některých částech jsem měla velký problém se začíst a příběh mě vůbec nebavil, ale zároveň jsem měla pocit, že je v příběhu i něco víc. Takové poselství o tom jak rozdílné názory a sláva dokážou vše změnit. Hlavní hrdinka April byla velmi nesympatická a její chování mě často rozčilovalo. Ostatní postavy na tom byli o poznání lépe a občas jsem je litovala za to, co museli od hlavní hrdinky snášet. Kniha celkově nebyla špatná, ale je potřeba si zvyknout na styl psaní autora což někomu může dělat problém. Zatím stále nevím zda si přečtu i další díl.

klaraj093
06.05.2022 2 z 5

Mě kniha oslovila v podstatě až na konci.. Do té doby nic moc.

nela3812
02.03.2022 2 z 5

Tato kniha je za mě NE. Ač oceňuji autorovu velkou fantazii, zda se mi že je příběh napsán až příliš komplikovaně. Možná si však jen potřebuji načíst trochu více knih z žánru sci-fi, ale i přesto myslím že autor dostatečně nepřiblížil svou myšlenku tak, aby ji pochopil každý čtenář. Námět knihy je skvělý a jeho zpracování je zajímavé, avšak některé myšlenky jsou příliš komplikované a stěžují čtení.

Příběhu a mému velkému NE nasadila korunku hlavní hrdinka April. Stává se, že mi hlavní hrdinové nesedí, ale tady to byl skutečně problém. Cely příběh je vyprávěn z jejího pohledu a obsahuje především její myšlenky, které mi opravdu nebyli sympatické. Zpočátku vypadala na rozumnou slečnu, ale později se z ní stala oběť sociálních sítí a slávy. Následkem toho se stala arogantní a konala bezhlavě. Musím však říci, ze na ni autor krásné demonstruje, jak sociální sítě a pozornost mění lidské chování a vnímání.

Na knize mě bavili vedlejší postavy a také Carlové a snový svět, který vytvořili. Systém hádek je skvělý nápad, ale opět se dostávám k tomu, ze některá vyústění nebyla dostatečně vysvětlena. Minimálně ne tak, aby to pochopil i úplný blb, jakým jsem v tomto případě byla já.

Tento příběh mi nesedl svým zpracováním a hodnotím proto 2/5. Ráda bych věděla jak příběh končí, ale bojím se, že je pro mě druhy díl příliš velké sousto.

bupilla
07.02.2022 5 z 5

Tak toto bolo výborné!
Túto knihu evidujem už dlho a veľmi ma lákala.
Zároveň ma odrádzala absencia pokračovania v češtine.
Ako ma potešilo keď pokračovanie vyšlo!!! Už som naozaj nedúfala a ono vyšlo, hurá :)
To je tak sviežo, brilantne napísané.
Výborne vymyslené a dosť originálne sci - fi.
Zároveň sa dotýka vážnych spoločenských aj politických tém, viac ako dotýka a to skvelým spôsobom, ktorý neotravuje, nenudí, citovo nevydiera... no pritom čitateľa zasiahne.
April May (inak krásne meno pre hlavnú hrdinku :)) je zaujímavá postava, ktorá v čitateľovi vyvolá celú škálu sympatií aj antipatií :D
Aj ostatní hrdinovia - mladí ľudia okolo April - sú výborne vykreslené, zaujímavé postavy.
Knihu som priam hltala, ale zároveň som si ju chcela šetriť, no nakoniec som ju mala za deň a pol prečítanú :) Už cca v polovici knihy som utekala na internet kúpiť si pokračovanie :D
Len a len odporúčam a rada sa k nej vrátim.
Kiežby takýchto sci-fi bolo viac a viac :)

vlkove
06.02.2022 3 z 5

Kniha nebyla špatná a rozhodně se jí nedá upřít originalita. Bohužel pro mě osobně je to naprosto zapomenutelná kniha bez jejíhož přečtení by se nic nezměnilo. Věřím, že si kniha našla a najde fanoušky ale za mě to byl průměr.
Jsem moc ráda, že ke knize v Česku vyšlo pokračování, já osobně si ho přečíst nechci, ale věřím, že spoustu čtenářů to potěší.
Jinak bych chtěla podotknout, že hl. hrdinka je namyšlená, nesympatická, egoistická a povýšená. S takovým člověk by málo kdo vydžel.

jewel.a34
11.12.2021 5 z 5

Příběh April a jejích kamarádů mě naprosto uchvátil. Furt mě něco nutilo číst a hltat každé slovo. Samotná hlavní postava April mě někdy dost lezla na nervy, ale i tak se mi knížka moc líbila. Vzhledem k tomu konci třeba bude i pokračování, které si mileráda pořídim :)

latanya34
16.11.2021 5 z 5

Naprosto pozoruhodná věc patří mezi knihy, které jsem koupila jen pro poutavý název a obálku, aniž bych o nich cokoliv zjišťovala. A tento výstřel naslepo byl naprostou trefou do černého. Knížka mě úplně strhla a pohltila! Obsahově se dotýká velmi aktuálního tématu, jakým je síla internetu a vliv sociálních médií. Kombinace se scifi prvky je pak způsobem, jak zaujmout širokou škálu čtenářů. Otevřený konec nechává prostor pro fantazii i pro to, že ve vás bude kniha ještě pěknou chvíli rezonovat...

Freedomova
28.09.2021 2 z 5

Knížku jsem si s sebou vzala na dlouhou jízdu vlakem, a když už jsem jí přečetla takový kus, bylo mi líto ji nedočíst. Líbil se mi nápad s kolektivním snem, ve kterém lidé jako ve hře plní úkoly a musí vzájemně spolupracovat. Problém jsem měla s hlavní hrdinkou, která mi byla extrémně nesympatická, ale jelikož mi připadala jako "pubertální samožer", je možné, že se jedná o můj osobní generační problém :-)

tygřík2
06.08.2021 1 z 5

Co se dnes všechno nedá označit jako sci-fi?!!! Mistři žánru se musí v literárním nebi smát od rána do večera! Na zadní straně obalu jsou oslavná doporučení knihy, člověk by zrovna myslel, že jde o dílo hodné nobelovky za literaturu. Hahá! Jsou to jen řeči! Never more...

bara-z5649
04.08.2021 3 z 5

Kniha se četla rychle. části knihy byly velmi vtipné a konec byl hodně nečekaný a originální. Ale na druhou stranu tu máme hrdinku, která mi vůbec nesedla a štvala mě. A některé scény vůbec nedávaly smysl, i přesto, že se jednalo o lehké sci-fi.
A pokud mám knihu shrnout jedním slovem, tak by to bylo ,,šílená"

Smolař
05.07.2021 3 z 5

Naprosto pozoruhodná věc neni zas až tak pozoruhodná, jak se snaží vypadat. Jo, námět, že se na Zemi objeví najednou figury samurajů v nadživotní velikosti a nikdo neví odkud a proč přišly je fajn a poutavej. Bohužel zůstane jen u toho.
Jestli chtěl Hank Green cílit hlavně na kritiku sociálních sítí, médií a lidskýho odcizení se jeden druhýmu, tak ok, trefil se. To celý korunoval April. Rozmazlenym frackem, kterej by zasloužil leda pár facek. Navíc Green naprosto pozoruhodně tlačil do popředí její sexuální orientaci, kdy se April nemohla dlouho rozhodnout, jestli má ráda frndy, nebo cucavý špalky, ale asi to patří k dnešním mladým. Něco tak nesympatickýho se povede málokomu. A to je asi tak všechno, co může Green nabídnout.
Kniha působí rámcově. Spíš jako slepenec jednotlivých událostí, kde se na pozadí odehrává hlavní motiv. Mohla by být kratší. V druhý půlce už Green nevěděl kudy kam a potřeboval to ukončit. Nakonec neukončil nic. A ano, je to jedna z těch knih, která měla začít tam, kde končí.
Výsledek je takovej neslanej nemastnej. Originální určitě ano, ale tahne to strašně dolu zpracování, nelogičnost některých událostí (Teda už vidim, jak se na planetě objeví sada robotů, či čeho, s vlastnostmi materiálu daleko před našimi a armáda si jí dlouho nevšímá? April, který jde o život a jde točit video. A pod.) a konec. Ten konec!
Tři hvězdy. Ani nevim za co. Asi z lítosti nad promrhanym dobrym motivem.

6591
03.05.2021 2 z 5

Tato kniha nikdy nebude patřit mezi mé favorite knihy. Pravda je že konec zaujal. Ale přostředek byl hrozně zdlouhavý a někdy mi přišlo že čím blíž jsem konce tím víc se mi to nechce číst.
Konec jsem nečekala a ukápla mi i slza, ale jen jedna, což je u mě divné...
I přesto si myslím že kdyby byla jiná celosvětová situace a chodila bych do školy, že bych tuto knihu vnímala jinak.

AlexandraBane
21.04.2021 3 z 5

Od Johna Greena mám přečtený snad skoro všechno. Tak jsem si řekla, že bych mohla zkusit i knížku od jeho bráchy. Ze začátku jsem byla z knížky nadšená, sci-fi to je moje. I když tohle nebylo úplně sci-fi. Ale čím víc jsem četla, tím míň mi byla hlavní hrdinka sympatická. A ke konci jsem jí úplně nesnášela. Čím víc, jí stoupala sláva do hlavy tím byla nesnesitelnější. Ten konec bylo jako co?!

Amy05
16.04.2021 2 z 5

2⭐️/5⭐️
Kniha Naprosto pozoruhodná věc je podle mě opravdu naprosto pozoruhodná. Rozhodně je originální a výrazně vybočuje ze žánru YA sci-fi.
.
.
.
Knížku jsem původně vůbec neplánovala číst, jenže potom jsem jednou byla v knihkupectví a tam ji měli za 99,-, tak neber to. Ke knížce jsem se dostala díky xxxxx , která pořádala společné čtení na sci-fi knihy. Myslím, že nebýt tohoto společného čtení, knihu bych ještě neměla přečtenou, takže děkuji, že si uspořádala toto společné čtení. Před psaním recenze jsem si četla komentáře na Databázi knih a hodně lidí tam psalo, že je knížka strašně čtivá a měli ji přečtenou za chvíli, no…, tak já jsem se s knížkou strašně trápila, četla jsem ji asi měsíc a upadla jsem díky ní do strašné čtecí krize, nejhorších pro mě bylo asi těch prvních 200 stránek, to jsem do čtení musela neskutečně nutit a když už jsem se donutila, vydržela jsem číst jenom chvíli…. Asi můj největší problém, s touto knížkou, je hlavní hrdinka April, byla mi už od začátku nesympatická a čím dál víc byla populární na sociálních sítích, tím to bylo ještě horší. Chápu, že “sláva” může člověku vstoupit do hlavy a nějak změnit jeho chování, ale to co předváděla April….. U většiny rozhodnutích co dělala jsem chtěla vyhodit knížku z okna. - SPOILER - April se během knížky rozejde s Mayou, ale ona se chová jako kdyby se nic nestalo a vlastně ji na Maye ani nezáleželo a v pohodě se tam líbá s dalšími lidmi - KONEC SPOILERU - . Takže za mě hlavní hrdinka fakt NE. Co se týče ostatních postav, nevytvořila jsem si k nim nějaký vztah. Na knížce mě zaujalo vyobrazení závislosti na sociální sítě, to zde autor popsal velmi působivě. Autor ukazuje, že závislost na sociálních sítích je zlo a že se nám díky nim můžou stát dobré i špatné věci. Vystihuje to přísloví „Je to dobrý sluha, ale zlý pán.“„Sláva, koneckonců, je jen součet všech nedorozumění, která se shromáždí kolem nového jména”. Celá ta záhada ohledně Carla byla zajímavá a klidně ji tam autor mohl dát víc. I když se mi kniha úplně nelíbila, kdyby u nás vyšel i druhý díl z této duologie, tak si ho přečtu, protože bych doufala, že se zde bude objevovat zápletka ohledně Carla. Konec… to bylo jedno velké WTF, to je tak asi to jediné co k němu můžu říct. Knížka je určitě strašně zajímavá a jak je napsáno na začátku recenze naprosto pozoruhodná, nechám vás, ať si na ni uděláte názor sami.

TimetoStyle
25.01.2021 5 z 5

Od Johna Greena jsem přečetla už čtyři knížky, tudíž znám jeho styl psaní. Když vyšla kniha jeho bratra, myslela jsem si, že to bude ve stejném duchu. To jsem se ale mýlila.
Po dočtení říkám jen „Páni!“ prostě „Páni!“, ale hezky popořadě…
Na knížku jsem narazila v Dobrovským, kde byla za bezkonkurenční cenu. Měsíc čekala v knihovně, než jsem se k ní dostala. Celou první polovinu knížky jsem četla rozkouskovaně, jen tahle část mi zabrala asi půl roku. Dělo se v ní dělo vlastně skoro to samé pořád dokola. Opravdu mě ubíjelo číst to, ale nikdy v knihách nepřeskakuju, tak jsem to přetrpěla. Udělala jsem dobře, protože druhá polovina byla vážně skvělá.
Kniha nabrala spád a já ji odkládala jen tehdy, když jsem musela někam jít. Líbilo se mi, jak autor do příběhu zahrnul různá témata. Objevila se tam bisexualita, na kterou si hodně lidí stěžovalo, že se tam nehodila, ale mně to nevadilo. Potom tam bylo téma, které je aktuální, a to sociální sítě. April byla hodně aktivní na Twitteru a i na YouTube, díky němuž se proslavila po celém světě, když zveřejnila první video o Carlovi. Autor ukazuje, že závislost na sociálních sítích je zlo a že se nám díky nim můžou stát dobré i špatné věci. Vystihuje to přísloví „Je to dobrý sluha, ale zlý pán.“
„Sláva, koneckonců, je jen součet všech nedorozumění, která se shromáždí kolem nového jména."
Teď v lednu jsem se k ní vrátila, abych ji konečně dočetla a zjistila, jak to celé dopadne. Svým způsobem jsem to zjistila a i nezjistila. V originále vyšel i druhý díl, ve kterém se toho určitě dozvíme víc a pokud vyjde i u nás, tak si ho určitě přečtu :-)
S April jsem se ztotožnila, měla hodně stejných názorů jako já:
1. Fakt nechápu lidi co mají pořád všude uklizeno. Je mnohem efektivnější udělat občasný úklid, než všechno pořád udržovat v pucu. Plus můj mozek má nepořádek rád. Jako bych svět kolem sebe potřebovala mít rozbordelený, aby moje umění a nápady byly čisté. Jednoduchost v designu, naprostá katastrofa ve všem ostatním. To byl celý můj étos.
2. Všimli jste si toho? Jeden můj kamarád mi kdysi řekl, že i kdybyste po sobě text přečetli třeba tisíckrát, když poprvé otevřete finální verzi svojí knížky, hned na první stránce, na kterou se podíváte, najdete překlep. Fuj.
Hrozně ráda bych se podívala na její zfilmovanou podobu, musel by to být vážně skvělej zážitek. Třeba se i jednou dočkáme, knížky Johna Greena jsou z velké části zfilmované. Chtěla bych vidět, jak vypadá Carl a taky podobu hlavních hrdinů ♥
Doufám, že vyjde i pokračování této knížky, protože mě hrozně zajímá, jak to celé bude.

Autorovy další knížky

Hank Green
americká, 1980
2019  72%Naprosto pozoruhodná věc
2022  89%Nádherně pošetilá snaha

Kniha Naprosto pozoruhodná věc je v

Právě čtených10x
Přečtených215x
Čtenářské výzvě41x
Doporučených7x
Knihotéce270x
Chystám se číst121x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x