Unáhlený komiks

recenze

Mlha na mostě Tolbiac (komiks) (2019) 3 z 5 / Nezletilci
Mlha na mostě Tolbiac (komiks)

Slavný detektivní román Léo Maleta přetvořil Tardi do poutavého černobílého komiksu "Nestor Burma - Mlha na mostě Tolbiac" plného napětí a zajímavých detailů.
Ve Francii proslulý detektiv Nestor Burma dostane záhadný dopis od starého známého podepsaného jako Benoit. Než se k němu Burma stačí dostat, je ale odesílatel dopisu mrtvý. Burma se tedy snaží rozluštit, jak jeho dávný přítel z mládí Lenantais alias Abel Benoit zemřel.
Komiks má jasně noirovou atmosféru: ilustrace jsou černobílé, často tam prší, postavy mají dlouhé kabáty a klobouky, děj se odehrává v Paříži v padesátých letech, smrt jedné z postav se odehraje na industriálním nádraží a všichni kouří. Komiksová okna jsou velká a bubliny obsahují poměrně dost textu. Místa, lidi a jejich povahy jsou skvěle popsané krásným jazykem. V českém překladu je použita obecná čeština – Burma a jeho bývalí přátelé-anarchisté mluví obecnou češtinou, zatímco poldové mluví spisovně.
Komiks se mi líbil, i když byl v určitých částech trochu unáhlený, asi byl Maletův román coby předloha komplikovaný a komiks neměl být moc dlouhý, a navíc musel být zjednodušený pro mladší čtenáře. Ovšem nakreslený je krásně a čtenář se v obrázcích neztrácí. Textu je požehnaně, ale proto je komiks tak dobrý. Nemám ráda, když hlavní postava komiksu neřekne víc než tři věty za celou knihu. Vždy když jde o pohled do minulosti - flashback, je na obrázku datum a místo, aby se čtenář lépe orientoval. Přesto je podle mě v komiksu příliš mnoho postav se složitými jmény, někdy jsem se v nich ztrácela, nedokázala jsem si jména přiřadit k obličejům.
Bohužel zkratkovitost zpracování způsobila také jeho chaotičnost: detektiv napřed neví vůbec nic, a najednou lusknutím prstu zná všechno: kde hledat důkazy a kdo byl vrah… Hned usvědčí viníky, které znal z dětství.
Na předsádkách je mapa části Paříže, kde se příběh odehrává – všechna důležitá místa s popisky. Podle mapy se dá jít s příběhem. Příběhu předchází předmluva autora románové předlohy Maleta, kde říká, že právě tento román je nejoblíbenější a že Tardimu sám nabídl spolupráci.
Komiks doporučuji dětem starším 12 let, mladší by ho asi nepochopily. Je dobrý nápad, že Tardi předělal román pro dospělé na komiks pro mladší čtenáře. Myslím, že je to zajímavý postup, který se hodí právě pro komiks.
Marika, 13 let

Komentáře (0)

Přidat komentář