Feminismus na střední

recenze

Ranařky (2019) 4 z 5 / Nezletilci
Ranařky

Nikdy jsem nečetla tak úžasný feministický román, jako jsou Ranařky od americké spisovatelky Jennifer Mathieu. Knihu jsem dostala k Vánocům od sestry, protože ví, že mě feminismus už celkem dlouho zajímá. Jakmile jsem ji začala číst, nemohla jsem se od Ranařek odtrhnout. Všechny pocity popsané v knize jsem cítila stejně intenzivně jako hlavní hrdinka Vivian: naštvanost na kluky, kteří se chovají hnusně a sexisticky, i chuť situaci změnit a pomoci holkám, které jsou jimi ponižované.
Knížka je psaná v první osobě z pohledu 16leté Vivian, která se na své střední škole v texaském maloměstě East Rockport High stejně jako ostatní dívky potýká s neurvalými pubertálními spolužáky a s ředitelem, jehož syn je úhlavní blbec. Místo aby ředitel školy řešil
problémy dívek a investoval i jinam než do školního týmu amerického fotbalu, jehož součástí je jeho naprosto debilní synátor, nadržuje všem fotbalistům, nevyslechne dívky a nerespektuje jejich pohled na atmosféru ve škole. Škola je vrcholně sexistická a navíc rasistická: holky jsou rozděleny na černé a bílé a v soutěži Březnové šílenství jsou hodnoceny fotbalisty za krásu: vyhraje vždy jen bílá a štíhlá dívka.
Vivian se rozhodne něco proti téhle příšerné škole udělat. Začne vyrábět dívčí fanziny (něco jako časopisy) a v nich podněcuje ostatní holky, aby se postavily proti utlačování dívek ve škole.
Navrhne třeba, aby všechny dívky přišly do školy v županech nebo vymyslí neslepitelné nálepky, které vylepí na skříňky, auta a oblečení chlapců, kteří se provinili vůči jakékoliv dívce (třeba ji bez souhlasu osahávali nebo ji posílali k plotně). Těmito svými aktivitami a nápady Vivian a její kamarádky spustí ve škole bez nadsázky feministickou revoluci, která vyvrcholí stávkou proti sexuálnímu násilí na spolužačce. Uspokojivý závěr, kde dívky dokážou zařídit spravedlnost, ať si užije každý čtenář sám.
Ranařky se mi moc líbily a doporučila bych je všem dívkám starším 12 let, protože se v knize objevují sprostá slova a témata, která by mladší čtenáři asi nepochopili. A hlavně bych tuhle knížku doporučila všem klukům, aby pochopili, proč existuje feminismus a aby přijali, že holky a kluci jsou si rovni a že se k holkám nemají chovat přezíravě.
Jediné, co bych příběhu vytkla, je, že se do dění připlete Vivianin přítel, který působí v dívčím kolektivu nepatřičně a vlastně mě čtenářsky rušil. Je ale určitě v knize schválně, aby Vivian pochopila, že ne všechno může její kluk pobrat, ale stejně to jejich vztah nezničí.
Marika, 13 let

Komentáře (0)

Přidat komentář