Příliš čtivé, než abych hledala chyby

recenze

Klíč k Rebece (1994) 5 z 5 / RyxiraAmyGinger
Klíč k Rebece

Klíč k Rebece je kratší špionážní román odehrávající se za druhé světové války v Egyptě, kde proti sobě bojují Britové a Němci. Je plný silných a chytrých mužů, důvtipných a krásných žen, akce, erotiky a napětí - jinými slovy čtenářsky velmi atraktivní kniha.

Hlavní hrdinové jsou vlastně dva, přičemž každý stojí na jedné straně příslovečné barikády. Alex Wolff je napůl Němec a napůl Egypťan a v Káhiře je na tajné špionážní misi, jejím cílem je předávat nacistům zprávy o pohybu britských vojenských sil. Na paty mu šlape major Vandam, který na něj nasají léčku v podobě svůdné Židovky, jejíž krása ale učaruje i jemu samotnému...

Follett sází především na akci a třebaže dění v Egyptě za druhé světové války podrobně neznám, troufám si říci, že si s historickou akurátností do detailu hlavu neláme. Děj ubíhá svižně, akce střídá akci a snad není kapitoly, ve které by nedošlo k nějakému dramatickému zvratu. Autor píše velmi zručně a čtenář se tak snadno dostává do transu, kdy pomalu ani nestačí obracet stránky, jen aby se dozvěděl, jak to bude dál a kdo nakonec vyhraje. Já sama jsem knihu vzala do ruky v noci ve tři hodiny ráno, abych přečetla jen pár stránek a pak se zase uložila ke spánku - a nakonec jsem do postele zalezla v pět, protože jsem prostě potřebovala vědět, jak to dopadne.

Klíč k Rebece je relativně krátký, takže nějaké hlubší rozbory vojenské taktiky nebo historie se čtenář nedočká. Kniha prostě neudělá takový dojem jako bichle ze série Kingsbridge, ale žádnou vážnější výtku nemám - možná by se našla, kdybych se opravdu poctivě zamyslela, ale bavilo mě to tak moc, že se s tím obtěžovat nebudu.

Komentáře (0)

Přidat komentář