Příbuzné prostě dostaneš k narozeninám

recenze

Co zbylo z mojí sestry (2018) / HelenaHH
Co zbylo z mojí sestry

Válečné trauma, rodina opředená tajemstvími a velmi nespolehlivá vypravěčka. Dokonalé koření psychologického thrilleru, který spolehlivě přivodí menší tachykardie.

Kate se po patnácti letech vrací do rodného města, aby vypořádala matčinu pozůstalost, na kterou jí neschopná, rodinným traumatem a alkoholem postižená, sestra jednoduše nestačí. Jedinou přívětivou tváří v zasmušilém Herne Bay je Katin švagr Paul, avšak ani ten nezvládne všechno. Sama Kate totiž trpí ostrým posttraumatickým stresem po prožitých válečných hrůzách, a pobyl v krajině dětství jí na klidu nepřidává.

Když se Kate, notně posilující, nebo spíše otupující, svou psychiku prášky na spaní a alkoholem, nastěhuje do domu, kde se sestrou vyrostly, jako by otevřela obávanou Pandořinu skříňku. Stíhána nočními můrami, hlasy a halucinacemi bude muset přijít na kloub záhadě, která se nebezpečně podobá jejím hluboko zasutým zážitkům z neharmonického dětství. Skutečně po její zahradě chodí malý, evidentně týraný chlapec, nebo jsou to jen další divoké vidiny? A proč jí sousedka tvrdí, že žádné dítě nemá, a z domu se ozývá pláč? Proč Kate vůbec nikdo nevěří?

Britská románová debutantka Nuala Ellwood si pro svou prvotinu vybrala skutečně nelehké téma. Válečná traumata nejsou žádná legrace, o tom vědí své nejen vojáci, ale i zpravodajové z první linie. Nuala Ellwood se hojně inspirovala zážitky svého otce – novináře a napsala psychologický román s prvky thrilleru, nad nímž s chutí užasnete.

Co zbylo z mojí sestry, vydané nakladatelstvím Domino, je dalším příběhem z řady vskutku nespolehlivých vypravěček. Na rozdíl od jiných budete ale chtít Kate uvěřit, rozkrýt všechna dávná tajemství a objasnit záhady. Autorka míchá místa i časovou souslednost, a nechává čtenáře skákat příběhem, až jsou sami zmateni jako hlavní hrdinka. Poskytuje přesně tolik informací, abyste lačně otočili na další stránku.

Vítejte ve světě, kde nic není tak, jak se na první (a možná i druhý) pohled zdá. Ve světě, kde ani ten nejhodnější nemusí nutně říkat pravdu. Zjistěte, kdo lže, kde je zakopán pověstný pes a Co zbylo z mojí sestry.

Komentáře (0)

Přidat komentář