Příběhy obyčejných lidí zasazené do velkých historických událostí

recenze

Mlčící fontány (2020) 5 z 5 / Životvknihách
Mlčící fontány

Španělsko, padesátá léta, občanská válka...

S Rutou Sepetys otevíráme další historické i společenské téma a dostaneme se dál než jen do prosluněných madridských uliček a honosných hotelů. Tahle kniha v sobě skrývá bolest, strach i dlouho potlačovanou radost z běžných věcí, které život přináší.

Autorka odkrývá události, které se odehrávají pod pozlátkem, jež Španělsko zdobí zvenku, a odhaluje menší či větší střípky minulých i současných problémů. Občas se o ně pořežeme v místech, kde bychom je vůbec nečekali. Někdy se naopak zatřpytí v přímém slunečním světle a přesto, nebo právě proto, nám zlomí srdce. A tak opatrně našlapujeme a nahlížíme do životů španělských obyvatel a skládáme si dohromady velmi děsivý, avšak skutečný obraz. Na vlastní kůži se přesvědčujeme, jak dokáže válka a diktatura pošlapat lidskou individualitu, touhy a štěstí a nahradit je strachem.

Kniha je nádherná jak po vizuální stránce, tak po té jazykové. Kapitoly jsou prokládané úryvky různých článků, které perfektně dokreslují atmosféru příběhu a zároveň dávají i možnost pohledu zvenčí. Abych byla upřímná, knížka mi opravdu vyrazila dech. Postupně si probojovala cestu až k mému srdci a na několikrát ho zlomila. A když jsem ji po otočení poslední stránky odkládala, cítila jsem, jak mi po tvářích stékají slzy.

Komentáře (0)

Přidat komentář