Příběh opředený severskou mytologií

recenze

Bitva o Salajak (2019) 4 z 5 / Piškotek_123
Bitva o Salajak

Kniha, která vás na první pohled zaujme pěkně zpracovanou obálkou, je autorovým prvním fantasy počinem. J. Theorin doposud napsal několik knih a detektivní sérii zasazenou do severní části švédského ostrova Öland, kam jezdil v mládí pravidelně navštěvovat své příbuzné. Je uznávaným spisovatelem - obdržel již několik cen – a zároveň pracuje jako žurnalista. Theorina od dětství fascinuje norský skalní blok Preikestolen u Stavangeru a do podobného prostředí zasadil i Bitvu o Salajak. Jak sám uvedl v jednom rozhovoru, chtěl napsat příběh z prostředí, které se ani vzdáleně nebude podobat ölandské planině, a bude plný zvratů a překvapení. Máme se tedy na co těšit.

Příběh se odehrává ve Skandinávii ve 14. století a prolíná se v něm několik dějových linek opředených severskou mytologií, kouzly, rytířskými kláními a válkami o moc a bohatství. Svým způsobem připomíná Hru o trůny, i když Theorinova kniha není tak spletitá. Zatím.
Kapitola střídá kapitolu a bez zbytečného obalu servíruje čtenáři jen to nejpodstatnější. Na druhou stranu ale obsahují velké množství postav, jejichž jména se mi místy dost pletla, a stejně tak i samotné postavy maher, vittrů, trolů, víl, elfů a dalších. Ale jak tomu bývá, počáteční nepřehlednost se s prohlubováním děje postupně ustálí a získá na srozumitelnosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl série, lze s určitostí očekávat, že autor bude postavy i děj více rozvíjet, a co se nyní jeví jako černé a bílé, získá mnohem víc odstínů šedé. Tedy přesně tak, jak autor slibuje.

Kniha je mimo jiné psaná v er-formě a jména postav se často opakují, což by některým čtenářům nemuselo vyhovovat. Osobně bych ji doporučila všem, již mají rádi mytologii a netradiční příběhy ze středověku a neočekávají, že úvod série bude hned jedno velké wow .
Příběh o Jarmalandu má otevřený konec, což mám osobně ráda, a proto si další díl moc ráda přečtu.

Anotace:
Daleko v horách se v hradu jménem Salajak probouzí královská garda bytostí zvaných mahry. Po zimním spánku znovu roztahují křídla a čekají na návrat vittrů, bojovníků, kteří přinášejí ze světa lidí čerstvou potravu…
Ve stejné době odejdou ze statku v jižním Smålandu tři bratři, Samuel, Niklis a Jöran. Chtějí se připojit k armádě, která táhne celou zemí, aby zastavila krvavé řádění vittrů. Samuel sní o tom, že bude rytířem, Niklis touží stát se vojákem a Jöran si nejvíc přeje, aby se všichni tři vrátili domů, než si je najde smrt.
K tažení se přidá i Lovisa, krásná dcera hejtmana Georga, jenž velí vojsku. A spolu s ní tajně putuje také její obrovský, nelidský souputník, kterého Lovisa ovládá hrou na březovou trubku.
Armáda se po dlouhé cestě utáboří pod hradem nepřátel, na konci známého světa. Vittrové se opevní za hradbou i ve svých podzemních tunelech a připravují se na bitvu.


Bitva o Salajak Bitva o Salajak Johan Theorin

Daleko v horách se v hradu jménem Salajak probouzí královská garda bytostí zvaných mahry. Po zimním spánku znovu roztahují křídla a čekají na návrat vittrů, bojovníků, kteří přinášejí ze světa lidí čerstvou potravu… Ve stejné d... více


Komentáře (0)

Přidat komentář