Příběh o nás čili Román jako zpráva o Africe

recenze

Na Zlatonosném pobřeží (2021) 4 z 5 / AlbertKrasno
Na Zlatonosném pobřeží

Postavy románu předního slovinského autora putují po místech, která před nimi navštívil známý autor cestopisů Igor Hladnik. Ten záhadně zmizel a jediné, co po něm zůstalo, je rukopis nedokončené knihy. Jeho syn, vysokoškolák Marko, se vydává do Afriky, aby jej našel a cesta se pro něj stává iniciačním obřadem dospělosti. Rukopis odhaluje otcův fatální vztah k uhrančivé dívce, přesto, či možná právě pro to, Marko věří, že otec je naživu a dokáže se vrátit zpět k rodině. Stejně jako on po Africe putují další tři páry z Evropy. Na každém kroku hrdinové narážejí na předsudky nebo temné stránky svých povah, přestože by na ně nejraději zapomněli. Příběh se odehrává v paralelních rovinách, které sledují dynamiku vztahů mezi jednajícími postavami, jež se v průběhu cesty po černém kontinentu prolínají a vyvíjí. Afrika jednoho každého z Evropanů nemilosrdně pohltí, rozžvýká a proměněného vyplivne. Navzdory románovému stylu autor čtenáři odhaluje mnoho faktických informací a provází jej několika africkými zeměmi. Román Na Zlatonosném pobřeží byl nominován na prestižní evropskou literární cenu The Dublin International Literary Award. Deník The Irish Times ho zařadil mezi třináct nejlepších románů o Africe napsaných Evropany, Evald Flisar se tak řadí k autorům, jakými jsou např. Joseph Conrad nebo Graham Green.
Evald Flisar je přední slovinský spisovatel a dramatik. Studoval srovnávací literaturu v Lublani, anglistiku v Londýně a psychologii v Austrálii, kde pracoval třeba jako řidič metra. V Londýně se živil jako redaktor encyklopedie a autor povídek a rozhlasových her pro BBC. Po návratu do Slovinska předsedal tamějšího Svazu spisovatelů, nyní je ve svobodném povolání. Za svůj život procestoval osmadevadesát zemí světa. Je autorem patnácti románů, dvou povídkových sbírek, třech cestopisů a patnácti divadelních her, jež pravidelně uvádí světová divadla. Je nejpřekládanějším současným autorem Slovinska: dosud dvě stovky překladů do čtyřicítky jazyků, do češtiny byly přeloženy jeho divadelní hry Nora Nora a A co Leonardo, soubor povídek Příběhy z cest a romány Veliké zvíře samoty a Čarodějův učedník.
Román Na zlatonosném pobřeží patří mezi nejpovedenější Flisarovy opusy. Nosný, čtivý příběh, propracovaná psychologie postav, jistý a přirozený styl i jazyk. To vše autor protkal celou řadou skutečných reálií z černého kontinentu, který sám velmi dobře poznal. Podařilo se mu tak podat mimořádnou zprávu o současné Africe i její historii. Čtenář dostává do rukou perfektní literární tvar, napínavou psychologicky laděnou sondu do lidského nitra, ale také alegorii komplikovaného vztahu evropského a afrického kontinentu: předsudky, frustrace, mýty a lži, které pramení z neznalosti a strachu na straně jedné, skutečné poznání, ochota naslouchat a hledat na straně druhé. Kniha právem poutá pozornost po celém světě (přeložena byla do desíti jazyků) a právem za ni autor posbíral náruč prestižních ocenění. Mohu jedině doporučit.


Na Zlatonosném pobřeží Na Zlatonosném pobřeží Evald Flisar

Úspěšný autor cestopisů záhadně zmizí, zůstane po něm jen rukopis nedokončené knihy. Aby jej našel, vydává se jeho syn na cestu po Africe, která se pro něj stává čímsi jako iniciačním obřadem dospělosti. Afrika ho nemilosrdně pohl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář