Na Zlatonosném pobřeží

Na Zlatonosném pobřeží https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468743/bmid_na-zlatonosnem-pobrezi-3zQ-468743.jpg 4 6 2

Úspěšný autor cestopisů záhadně zmizí, zůstane po něm jen rukopis nedokončené knihy. Aby jej našel, vydává se jeho syn na cestu po Africe, která se pro něj stává čímsi jako iniciačním obřadem dospělosti. Afrika ho nemilosrdně pohltí, rozžvýká a proměněného vyplivne. Navzdory románovému stylu autor čtenáři odhaluje mnoho faktických informací a provází jej několika africkými zeměmi. Román Na Zlatonosném pobřeží byl nominován na prestižní evropskou literární cenu The Dublin International Literary Award. Deník The Irish Times knihu zařadil mezi třináct nejlepších románů o Africe napsaných Evropany. Evald Flisar, nejpřekládanější autor Slovinska a sám neúnavný cestovatel, se tak zařadil po bok takových spisovatelů, jakými jsou např. Joseph Conrad nebo Graham Green.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Větrné mlýny
Originální název:

Na zlati obali , 2010


více info...

Přidat komentář

soukroma
22.03.2022

Pro mne hodně zvláštní kniha: byla mi proti srsti, několikrát už už odložena, ale nedalo mi to, musela jsem dočíst. Rozhodně nepříjemné čtení - nejen o Africe, ale i lidech. Africe současnosti, která prostě není tím exotickým místem, nad kterým turista jen nadšeně vzdychá a cizinec dokonce zůstane (nejen pro dobrou obživu jako vyslanec západní společnosti v lukrativním obchodu). Není, ani vzdáleně, a tím méně černá Afrika, země jako Kamerun, Niger, Nigérie, Ghana (Zlatonosné pobřeží, bývávalo). Smrad, špína, vedro, prach, písek, nemoci, nesnesitelné jídlo, povětšinou nesnesitelní místní, nefunkční cokoli. Ani s hromadou peněz se návštěvník nedočká nejbídnější úrovně služeb - jídla, pití, dopravy, ubytování. A to vše je normální, nikoli výjimečné, a není snaha v tom cokoli změnit. Na jednu stranu se mi líbilo, že autor nepodlehl nějaké politické korektnosti a prostě některá jednání cizince s místními (od úřadů po taxikáře) vylíčil autenticky, nebral si servítky a místní s toho nevycházejí rozhodně dobře. Na druhou stranu si ale také nebral zrovna servítky při popisu některých svých hrdinů (dělil je mezi krásné a milé, zejména mladé ženy, a ošklivé, tlusté, postarší, případně s hendikepem, na těch nenechal nit suchou). Z toho pro mne vyplynulo, že není rasista, spíš nemá lidi rád obecně. A bílí hrdinové vskutku nebyli zrovna k pomilování, s většinou bych se tedy potkat nechtěla, natož v tamních končinách, v extrémních situacích. Přivezli si své problémy, které se únavou a frustrací samozřejmě jen prohlubovaly (Afrika je dostala). Propletené linky cestujících cizinců nakonec nepřinesly nic dobrého. Byť se to vysvětlovalo pouze černou magií.
Nevím, jak knihu hodnotit, neměla jsem pražádný pozitivní a příjemný pocit, ale autentičnost, originalita a nepředvídatelnost se tomu upřít nedá. A navíc je to asi moje první kniha od slovinského autora.

Felidae
10.10.2021 4 z 5

Kniha o hledání Afriky, rodinných vztahů, sebe samých. !Když se ocitneš v srdci temnoty, může tě zachránit jen ten, komu jsi způsobil křivdu."


Štítky knihy

slovinská literatura

Autorovy další knížky

Evald Flisar
slovinská, 1945
2013  66%Čarodějův učedník
2010  68%Veliké zvíře samoty
2009  76%Příběhy z cest
2021  83%Na Zlatonosném pobřeží
2006  0%Slovinské drama dnes

Kniha Na Zlatonosném pobřeží je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x