Příběh o houževnatosti, píli a odvaze.

recenze

Tajemství jeskyně pokladů (2015) 5 z 5 / Podlavicí
Tajemství jeskyně pokladů

Kniha Tajemství jeskyně pokladů od autora Petra Hugo Šlika se mi dostala do rukou poprvé až letos, i když poprvé byla tato kniha vydána už v roce 2015. Při pohledu na obal knihy se mi vybavily příběhy podobné foglarovkám, a tak jsem byla zvědavá a dala se do čtení.

Město Klárov, neděle konec května. Vojta Kodym, medailová naděje Slovanu na blížícím se mistrovství v běhu na 400 m překážek, je přátelský chlapec, avšak ne všechno v jeho životě je úplně růžové. Výsledky ve škole nemá nic moc, ale nedělá si z toho vůbec těžkou hlavu. S rodiči to také nemá vůbec jednoduché, protože se stále hádají. A řekněme si na rovinu, kdo by se v takových podmínkách cítil doma dobře?

Jednoho dne potká Jindru. Jindra je dvanáctiletý chlapec s rudými vlasy, avšak menší a hubenější postavy než Vojta. Jejich první setkání bylo trošku nezvyklé, protože Vojta zachránil Jindru před Rančákovou partou. Jeho největším koníčkem je návštěva knihovny. Má rád klid, který tam panuje, a miluje knihy. Jeho vztahy s rodiči také nejsou dokonalé. Jsou rozvedeni a komunikace mezi nimi vázne. Bývá střídavě u matky a otce. Jednoho dne najde v knihovně knihu s názvem Dva roky prázdnin a dobrodružství začíná.

„Když dočetl až na dvacátou stránku, všiml si náhle, že u některých písmen kdosi udělal drobnou tečku modrou propiskou….“

Když našel Jindra v knize vzkaz od Káji a Tondy, netušil (nebo možná ano?), že cesta, která povede k jeho vyluštění, bude tak dobrodružná. Vzal si proto na pomoc Vojtu a stala se z nich skvělá dvojka. Kdo z nás někdy netoužil po tom, aby objevil záhadný vzkaz, po jehož vyluštění by objevil poklad? Já tedy rozhodně ano.

Kniha má pouhých 152 stran, a ty se četly jedním dechem. Písmo je větší, příběh rozdělen do kapitol, ty ke všemu vždy končily otevřeně, což vás nutilo číst dále. Jak už jsem výše psala, obal mi připomněl foglarovky, i příběh je v podobném duchu. Ten je však zasazen do současné doby. Líbí se mi, že autor začlenil spolupráci mezi generacemi a dochází tak k vzájemnému obohacení, předávání vědomostí i zkušeností.

Přesto, že má kniha dva hlavní mužské hrdiny, troufám si říci, že bude zajímavá nejen pro čtenáře, ale i čtenářky. Každým dalším objevem jste zvědaví, kam vás cesta Vojty a Jindry nakonec zavede. A že je to cesta pěkně dobrodružná. Doporučená věková kategorie je od 10 let. Myslím ale, že si ji s chutí přečtou i starší čtenáři. A pokud vás tento díl zaujme, můžete sáhnout po dalších příbězích s těmito hrdiny – Ve staré cihelně se svítí, Po stopách ztraceného syna či Záhada dračího klíče.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.


Tajemství jeskyně pokladů Tajemství jeskyně pokladů Petr Hugo Šlik

Vojta s Jindrou jsou přátelé na život a na smrt. Když spolu objeví tajemný vzkaz a najdou ukrytý sešit s popisem cesty do jeskyně pokladů, vydají se okamžitě najít ten záhadný poklad. Co si asi tak za něj koupí? Ale s pokladem je ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář