Příběh o houževnatosti, píli a odvaze.

recenze

Tajemství jeskyně pokladů (2015) 5 z 5 / Podlavicí
Tajemství jeskyně pokladů

Kniha Tajemství jeskyně pokladů od autora Petra Hugo Šlika se mi dostala do rukou poprvé až letos, i když poprvé byla tato kniha vydána už v roce 2015. Při pohledu na obal knihy se mi vybavily příběhy podobné foglarovkám, a tak jsem byla zvědavá a dala se do čtení.

Město Klárov, neděle konec května. Vojta Kodym, medailová naděje Slovanu na blížícím se mistrovství v běhu na 400 m překážek, je přátelský chlapec, avšak ne všechno v jeho životě je úplně růžové. Výsledky ve škole nemá nic moc, ale nedělá si z toho vůbec těžkou hlavu. S rodiči to také nemá vůbec jednoduché, protože se stále hádají. A řekněme si na rovinu, kdo by se v takových podmínkách cítil doma dobře?

Jednoho dne potká Jindru. Jindra je dvanáctiletý chlapec s rudými vlasy, avšak menší a hubenější postavy než Vojta. Jejich první setkání bylo trošku nezvyklé, protože Vojta zachránil Jindru před Rančákovou partou. Jeho největším koníčkem je návštěva knihovny. Má rád klid, který tam panuje, a miluje knihy. Jeho vztahy s rodiči také nejsou dokonalé. Jsou rozvedeni a komunikace mezi nimi vázne. Bývá střídavě u matky a otce. Jednoho dne najde v knihovně knihu s názvem Dva roky prázdnin a dobrodružství začíná.

„Když dočetl až na dvacátou stránku, všiml si náhle, že u některých písmen kdosi udělal drobnou tečku modrou propiskou….“

Když našel Jindra v knize vzkaz od Káji a Tondy, netušil (nebo možná ano?), že cesta, která povede k jeho vyluštění, bude tak dobrodružná. Vzal si proto na pomoc Vojtu a stala se z nich skvělá dvojka. Kdo z nás někdy netoužil po tom, aby objevil záhadný vzkaz, po jehož vyluštění by objevil poklad? Já tedy rozhodně ano.

Kniha má pouhých 152 stran, a ty se četly jedním dechem. Písmo je větší, příběh rozdělen do kapitol, ty ke všemu vždy končily otevřeně, což vás nutilo číst dále. Jak už jsem výše psala, obal mi připomněl foglarovky, i příběh je v podobném duchu. Ten je však zasazen do současné doby. Líbí se mi, že autor začlenil spolupráci mezi generacemi a dochází tak k vzájemnému obohacení, předávání vědomostí i zkušeností.

Přesto, že má kniha dva hlavní mužské hrdiny, troufám si říci, že bude zajímavá nejen pro čtenáře, ale i čtenářky. Každým dalším objevem jste zvědaví, kam vás cesta Vojty a Jindry nakonec zavede. A že je to cesta pěkně dobrodružná. Doporučená věková kategorie je od 10 let. Myslím ale, že si ji s chutí přečtou i starší čtenáři. A pokud vás tento díl zaujme, můžete sáhnout po dalších příbězích s těmito hrdiny – Ve staré cihelně se svítí, Po stopách ztraceného syna či Záhada dračího klíče.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář