Přes překážky ke hvězdám

recenze

Vůně španělských třešní (2021) 5 z 5 / Maru.Maruska
Vůně španělských třešní

Ani já jsem si nemohla nechat ujít nový román Vůně španělských třešní od autorky Jo Thomas. Četla jsem i autorčin předchozí příběh Stín olivovníku a už teď mohu prozradit, že její novinka je snad ještě lepší!

Hlavní hrdinkou je dvaatřicetiletá Beti Winterová, která zatím se svým životem není příliš spokojená. V mnoha ohledech uvízla na mrtvém bodě. Je zadaná, několik let dokonce zasnoubená, ale se snoubencem se stále nedomluvili na datu svatby. Kam tedy jejich vztah směřuje? Spokojená není ani v práci. Už tři roky pracuje v letištním fastfoodu. I když to mělo být jen prozatímní zaměstnání, nenašla odvahu cokoli změnit. Ale má sen, který by ráda někdy v průběhu svého života uskutečnila. Přála by si žít ve Španělsku (právě tam se seznámila se svým snoubencem) a mít zde svůj vlastní podnik. Co jí brání své sny přeměnit v realitu?

A najednou stačí jediný podnět a Beti se ocitne v zemi, o které tak dlouho snila. I se snoubencem. Svou budoucnost vidí oba růžově, mají spoustu plánů, ale po pár dnech čelí Beti další tvrdé zkoušce: zůstane v cizí zemi sama a bez finančních prostředků.

Pokud to neskončí šťastně, tak to ještě neskončilo.

Bavilo mě, jak se Beti dokázala porvat se všemi problémy, kterým musela čelit. Život nám připravuje různá překvapení a je jen na nás, jak se k nim postavíme. Ona se k nim postavila čelem. Rovněž se mi líbí popisné pasáže, člověk si vše dokáže představit a hned má pocit, že se nachází na stejném místě jako hlavní hrdinka. Celkově je styl vyprávění malebný. A ačkoli se hlavní hrdinka ocitla v nelehké situaci, je autorčino vyprávění naplněné optimismem. Myslím, že je to přesně ten typ knihy, která může čtenářům dodat energii k tomu, aby se také nebáli provést ve svých skutečných životech nutné změny.

Tento román v sobě ukrývá milý příběh, který se velmi dobře čte a potěší všechny romantické duše. Vzhledem k prostředí, kde se vše odehrává, je to spíše letní čtení ideální třeba na dovolenou. Ale jistě vás dokáže zahřát i v podzimních sychravých dnech.

Komentáře (0)

Přidat komentář