Přečteno: Opravdové zločiny

recenze

Opravdové zločiny (2021) 3 z 5 / knihomolka239
Opravdové zločiny

Z mého pohledu...
Možná někteří z vás znají podcast Opravdové zločiny, ve kterém se rozebírají, jak jinak, zločiny. Mnohdy je to poměrně náročný poslech, ale případy jsou vždy zajímavě zpracované a humor obou aktérek podcastu dokáže ledacos odlehčit.

V knize najdete 40 nejzajímavějších zločinů, které jsou krásně přehledně zpracované a autorka nezabíhá do zbytečných detailů. Přečtete si, co se stalo, s jakými verzemi případu se pracovalo a jak se (jestli vůbec) vyřešil. Oproti podcastu knížka není tolik detailní a je to spíš takový přehled základních informací. A to je možná důvod, proč jsem z knížky byla lehce zklamaná. Jednak jsem doufala, že v knize najdu i něco víc, než znám z podcastu (k tomu se ještě dostaneme) a jednak mi chyběl humor a osobní názory, na které jsem zvyklá z podcastu.

Kniha je doplněna o tři rozhovory - s vězeňským dozorcem, kriminalistou a s právničkou. Na ty jsem se moc těšila, protože právě tyto dialogy jsou v knize jakýmsi bonusem. A užila jsem si je, o tom žádná. Bylo zajímavé nahlédnout do zákulisí toho, jak to funguje ve vězení, případně se dozvědět něco o právním hledisku zločinu. Za mě by ale rozhovory mohly být delší, případně by se třeba mohly vázat k nějakému konkrétnímu případu uvedenému v knize. Je mi jasné, že asi nelze dělat rozhovor ke každému z několika desítek případů, ale alespoň k některým mohl někdo ze tří dotazovaných přidat nějaký svůj komentář případně se jich autorka mohla doptat na nějakou zajímavost např. z hlediska práva.

V závěru bych ráda dodala, že pakliže podcast neznáte, z knihy pravděpodobně budete nadšenější než já. Přečtete si něco o spoustě případů, zároveň vás to ale tolik nezasáhne, vzhledem k tomu, že se jedná pouze o fakta. Pokud ale podcast posloucháte, knížka pro vás bude spíš sběratelským předmětem a ozdobou knihovny, protože moc nového se z ní nedozvíte. I tak si ale myslím, že se povedla.

Ještě bych ráda pochválila grafické zpracování, které je naprosto parádní a až knížku někdy potkáte v knihkupectví, prolistujte si ji, stojí to za to!

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře (0)

Přidat komentář