Právo, morálka nebo bratrství?

recenze

Předvolání (2017) 5 z 5 / KáťaM.
Předvolání

Ještě jsem nepotkala Grishamovu knihu, kterou by se mi nelíbila. Předvolání, které se jen v češtině dočkalo tří vydání, nebylo výjimkou. Četla jsem v nejnovějším černém kabátku s budovou Nejvyššího soudu Spojených států amerických. Co si budeme povídat, nejde zrovna o nejpřiléhavější obálku, ale důležitější je přece obsah. A ten stál za to!



Příběh nás přivádí do městečka Clanton v Mississippi, kde umírá ekvitní soudce Reuben Atlee. Nevím jak vás, ale mě příběhy situované v amerických městech vždycky mírně vyděsí. Je to daleko, jsou tam jiné zákony, bojím se, že se nezačtu. Už poněkolikáté jsem se ale přesvědčila o tom, že s Grishamem kamkoli! Přepjatě formální soudce, očekávající svůj brzký konec, předvolává své dva syny, aby s nimi vyřešil správu své pozůstalosti. Univerzitní profesor práv Ray a bohém Forrest ale přijíždí pozdě. Vedle mrtvého otce nachází závěť, podle které veškerý jeho majetek dědí synové rovným dílem. Správou pozůstalosti je pověřen Ray. Ze začátku vše vypadá jednoduše. Předmětem dědictví bude dům a nějaké drobné na soudcově účtu.

Rayův život se obrací vzhůru nohama, když v otcově kanceláři nachází v hotovosti 3 miliony dolarů. Proč nejsou zahrnuty v závěti? Kde je otec vůbec vzal? A měl by se o ně dělit se svým bratrem, který by je stejně jen prohýřil? Pátrání po tajemné pozůstalosti nás zavede do světa kasin, luxusních jachet a korupce. A samozřejmě půjde i o život!

Předvolání je mezi Grishamovými knihami jedna z těch „hůře“ hodnocených. Já si ji naopak přidávám do seznamu těch nejlepších. Grisham v této knize vytvořil úžasné postavy, které nejsou dokonalé a hlavně se ne vždy rozhodují správně. Tak jako my všichni. K tomu třešnička na dortu v podobě dokonalého závěru...

Moc jsem si čtení užila a vřele doporučuji. Krom toho je Grisham vhodným adeptem pro zaplnění aktuální Čtenářské výzvy. Naprosto bezpečně je to autor, který napsal více jak 20 knih, které jsou velmi rozmanité, takže nemusíte být zrovna právní nadšenec. Grisham je autor pro všechny. Podlehli jste mu také...?

Komentáře (0)

Přidat komentář