Potížistka

recenze

Jizva (2020) 3 z 5 / Ivuska.09
Jizva

Autorka Alice Broadway je především mezi mladistvými čtenáři poměrně známá. Aby také ne, ještě teď si pamatuji ten boom, který nastal, když vyšel první díl série INK! A téměř o dva roky později jsme se dočkali i závěrečného (třetího) dílu s názvem Jizva.

Pravda je někdy zamotanější než fikce.

Vzhledem k tomu, že jde o třetí pokračování příběhu, nemohu se moc vyjadřovat k samotnému ději, abych vám toho neprozradila až příliš. Zatímco v první knize jste mohli poznat svět potetovaných, ve druhé jste poznávali prázdné. Dva protipóly, které stojí proti sobě. Dvě odlišné kultury, které však mají zároveň mnoho společného. Protože první z nich je zrcadlových odrazem druhé. Mohu vám prozradit, že hlavní hrdinka Leora se opět vrátí do Svatoměstí, kde však není příliš populární. Vždyť přivedla prázdné! Takže je to zrádkyně? Stane se hostem nebo zajatcem? Ve Svatoměstí se navíc od jejího odchodu nic nezměnilo, jenže Leora je teď úplně někým jiným... A tím se mění všechno! Dobře ví, že prázdní nekráčejí temnotou a nejsou slepí vůči pravdě. Alespoň někteří.

Všichni si s sebou neseme nějakou vinu.

Schyluje se k bouři. Jaký je hlavní úkol Leory? To je jasné už od samotného začátku: usmířit obě znepřátelené strany. Zdá se to však jako nemožné, protože potetovaní se v konfliktu s prázdnými vyžívají. A to je sjednocuje, nedokáží žít s poselstvím míru. Jak si Leora poradí tentokrát?

Pokud máš moc, dokonce i tvoje tajemství ti můžou být k užitku.

Já jsem ráda, že jsem se zase setkala s již známými postavami. Třeba vypravěčka a bývalá mentorka Leory Mel mi moc chyběla. Stejně tak Obel, jehož tajemství se také postupně odhalují - stejně jako ta Leory.

Styl psaní autorky je jednoduchý a příběh sám o sobě není příliš rozsáhlý, takže se dokázala vyhnout hluchým místům. Kapitoly jsou navíc krátké a úderné. Není to žádné náročné čtení, opravdu vhodné i pro čtenáře, kteří po nějakém příběhu sáhnou jednou za čas.

Sama za sebe mohu říct, že mi nejvíce přirostl k srdci první díl, protože odhalil úplně nový svět, naopak poslední mi přišel nejslabší. Myslím však, že je to kvůli pauze, která nastala mezi vydáním druhého a třetího dílu. Kvůli tomu jsem pozapomněla detaily toho, co se v prvních dvou stalo, takže jsem si nejprve musela dát rereading, abych si mohla užít i ten závěrečný a o nic jsem nepřišla. Vám však tento problém odpadá, protože už došlo k vydání celé série - můžete si ji tedy klidně užít na jeden zátah. A dále mám i malou výhradu k tomu, jak bylo vše ukončeno - možná, že by si závěr zasloužil trochu více rozepsat, přišel mi tak trochu useknutý a nedotažený.

Nicméně stále jsem přesvědčená o tom, že hlavně mladší čtenáři (přece jen tato série patří do žánru Young adult) budou nadšení. Pořád platí, že série jako celek je naprosto originální a zajímavě vystavěná


Jizva Jizva Alice Broadway

Tajemství kůže Leoře ukázalo, že všechno není tak, jak se na první pohled zdá. Jiskra ji naučila, že každá mince má dvě strany. Ale teď už má Leora životních lekcí dost – chce napsat vlastní příběh. Ve výbušném finále této jedineč... více


Komentáře (0)

Přidat komentář