Poprava nebo pomalé trávení?

recenze

Studie jedu (2020) 5 z 5 / Kikina182
Studie jedu

Jelena je obviněna z vraždy a za takový čin ji nemže čekat nic jiného než oběšení. Ale má šťastný den, protože zrovna když je na ni řada s oprátkou je potřeba najít nového ochutnavače pro velitele Ixie. Jelena tedy dostává na výběr. Buď bude popravena, nebo se stane ochutnávačkou, což je služba, která nakonec stejně skončí smrtí. I tak si ale vybírá roli ochutnavačky.

Než se tak stane, musí však projít výcvikem u Valeka, který ji tráví nejen kvůli její budoucí pozici, ale i proto, aby neutekla. Ale to, že je den za dnem trávena, není jejím jediným problémem. Její poručník, který je zároveň otcem muže, kterého zabila, ji rozhodně nechce nechat na živu. Navíc se u Jeleny začínají objevovat magické schopnosti, které nedokáže vládnout.

Kniha je napsána v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky Jeleny a není nejmenší problém se do knihy začíst. Autorčin styl psaní je skvěle vyvážený. V příběhu je dostatek dialogů, popisů i myšlenek hlavní hrdinky, které jsou perfektně vyvážené a skvěle spolu ladí. Kniha se tak čte lehce bez jakýkoliv stylistických zádrhelů.

To, že autorka umí psát je vidět i na postavách. Všechny mají jedinečné vlastnosti, které se spolu nebijí a zároveň jsou díky nim snadno odlišitelní od ostatních postav. Především ale nejsou ploché a s tím jak postupuje příběh, se rozvíjí i jednotlivé postavy. To všechno se děje přirozeně bez pomoci nějakých rozsáhlých popisů. Jejich vývoj je v knize automatický, je vedlejší efekt rozvoje příběhu.

Z příběhu jsem nadšená. Už samotný námět je originální. Sice jsem už v několika knihách narazila na ochutnavače, ale spíše ojediněle a nikdy se nejednalo o téma, na kterém by stál celý příběh. Tady je to navíc pojaté úplně jinak, a i když je to jeden z námětů, není jediný.

Kromě téhle dějové linie se v knize řeší otázka Jelenina původu a jejích magických schopností, otázka spravedlnost a dokonce i místo ženy ve světě můžu. Nechybí samozřejmě ani romantická linka, která je velice povedená, ostatně jako celá kniha.

Všechny jednotlivé motivy na sebe krásně navazují, mísí se spolu a vytváří tak nádherný a jedinečný příběh plný originálních námětů. Je pravdou, že občas se v knize dá odhadnout pár věcí, které se stanou, ale celkově mi kniha předvídatelná určitě nepřijde, spíše naopak.

Studie jedu se mi líbí ze všech stránek. Je to nádherná kniha plná zajímavých a nečekaných zvratů, která díky svému stylu psaní čtenáře chytne a nepustí. Osobně ji určitě můžu doporučit všem, kteří mají rádi fantasy a slow-burn romanci.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář