Pohřeb na přání

recenze

Pohřeb na přání (2024) 5 z 5 / Mikey
Pohřeb na přání

Pohřeb na přání je detektivka, která vzdává hold klasickým knihám z žánru, jako jsou díla Agathy Christie a Arthura Conana Doyla. Na klasických hodnotách staví moderní, originální příběh.

Myslela jsem si, že v žánru detektivky už nejde vymyslet nic moc nového. Jaké ale bylo moje překvapení, když se mi do rukou dostala tato kniha. Věděla jsem, že autor sám sebe vložil do příběhu a stává se vypravěčem, ale neuměla jsem si představit, jaké bude provedení. Stvořil originální, jedinečnou detektivku, která mi ubíhala pod rukama a nemohla jsem se dočkat, až si k ní zas budu moci sednout a ponořit se do příběhu.

Premisa je celkem jednoduchá - bohatá matka slavného herce si domluví svůj vlastní pohřeb a ještě tentýž den je zavražděna. Náhoda? Kdoví. Případu se ujímá soukromý detektiv Hawthorne, který velmi připomíná svérázného Sherlocka a málokdo s ním dokáže vydržet delší dobu v jedné místnosti. Dokud neosloví našeho autora, aby o tomto případu sepsal knihu a jeho udělal hlavním hrdinou.

Zpracování mě ohromně bavilo, bylo to svižné, zábavné, napínavé. Ačkoliv je tu jedna vražda, která není úplně hezká na představu, není to žádná brutální kniha. Je to chytré, během čtení dostáváte stopy a můžete vyšetřovat spolu s postavami. Poslední dobou jsem měla smůlu na dost předvídatelné detektivky, takže jsem si užívala, že tady byl detektiv ve většině případů o krok přede mnou. Když už jsem začala něco tušit, autor to velmi rychle objasnil, takže o napětí jsem neměla rozhodně nouzi.

Celkově mě Pohřeb na přání velmi bavil, doporučuji všem, kteří mají rádi knihy, které jsou zábavné, pohodové, nikoliv příliš brutální a temné. Zpracování bylo jedinečné a originální, ale ne překombinované, což v tomto žánru rozhodně vítám.

Komentáře (1)

Přidat komentář

RMarkéta
07.03.2024

Mikey, díky za typ na dárek k narozeninám.