Umění umírat

recenze

Umění umírat (2020) 3 z 5 / Mikey
Umění umírat

Umění umírat je druhým dílem série, která mě svým prvním dílem neskutečně nadchla. Těšila jsem se na mix detektivky, thrilleru a historického románu s lékařskou tématikou. Umění umírat se odehrává ve viktoriánské době a sleduje doktora Ravena, který nás provází tehdejší medicínou.

V knize se setkáme se stejnými postavami jako v prvním díle - máme tu služebnou Sarah, která jako žena nemůže studovat medicínu, ale lékařství ji velmi zajímá a díky pokrokovému doktoru Simpsonovi dostane možnost pracovat jako sestřička v jeho ordinaci, a pak je tu i doktor Raven, který je jeho asistentem. Sarah s Ravenem tu kromě svých osobních životů řeší i podezřelá úmrtí, která se ve viktoriánském Edinburghu začnou vyskytovat.

Smrt si nevybírá, první díl, mě neskutečně bavil, protože byl skvěle vyváženým mixem různých žánrů. V tomto díle se ale do popředí dostává spíš romantická linka, a ta detektivní jde bohužel stranou. Jelikož se děj odehrává v lékařově domě, tehdejší medicína je tu pořád celkem důležitým tématem. Dozvíme se, jaké byly tehdejší metody léčení, jaké nemoci, které bychom dnes bez problému vyléčili, byly smrtelné a jak fungovala konkurence mezi doktory. Dost se tu řeší i téma žen v lékařství. Historická linka je zpracovaná opět skvěle, ale chyběl mi tu ten ponurý Edinburgh, který jsem zažila v prvním díle, po kterém jako bych se procházela spolu s postavami.

Detektivní linka je ale za mě nedostačující. V podstatě se skoro nic neděje, sem tam někdo umře, ale nikdo to neřeší. Navíc mi byl vrah jasný skoro hned, hlavně díky tomu, že nám autor do příběhu vkládal jeho paměti a z toho bylo jasné, o jaké pohlaví se jedná - tudíž nezbývá moc podezřelých. O nějaké napětí tedy nemohla být řeč.

Celkově se mi kniha četla dobře, historická doba mě bavila, lékařské téma taky, i když v prvním díle bylo oboje zpracované líp. Je tu až moc velký důraz na osobní životy postav, tento díl je spíš historický román. Ta detektivní linka byla naprosté zklamání. Pro atmosféru viktoriánského Edinburghu do ní můžete jít, ale nečekejte napínavý thriller. Kdyby u nás vyšel třetí díl, i tak bych si ho ráda přečetla, ale tahle kniha byla slabší, než první díl.

Komentáře (0)

Přidat komentář