Slovník ztracených slov

recenze

Slovník ztracených slov (2024) 3 z 5 / Mikey
Slovník ztracených slov

Slovník ztracených slov je historický román, který mapuje práci na Oxfordském slovníku angličtiny. Kniha začíná během viktoriánské éry, je o lásce ke slovům, knihám, a díky tomu si přitáhla mou pozornost.

Kniha vychází ze skutečných událostí a v knize se vyskytují kdysi reálně žijící osoby. Začátek knihy mě nadchnul, ihned jsem byla vtažena do atmosféry knihy, do redakce plné mužů, kteří společně pracují na rozsáhlém slovníku. A mezi nimi, v tomto světě plném papíru, inkoustu, oprav a vyřazování slov, vyrůstala malá Esme, která nás celou knihou provází.

Musím přiznat, že příběh rychle nabral směr, který jsem úplně nečekala. Od práce na slovníku autorka odklonila pozornost spíše na samotnou Esme, navíc dochází i k častým skokům v čase vpřed. Esme se začne věnovat vlastnímu slovníku, který sbírá na místech, kde se vyskytují chudí lidé. Chápu, co tím chtěla autorka říct, že některá slova jsou hojně používaná, ale do odborného slovníku se nikdy nedostanou. Ale i tak mě v takové poetické knize, která má oslavovat krásu slov, zarazily docela hrubé vulgarismy, které bych já sama ani nevyslovila.

Atmosféru doby zachytila autorka dobře, nahlédneme i do témat, jako jsou sufražetky, nebo postupem let dojde na první světovou válku, která velmi ovlivní životy postav. Mě nicméně velmi zajímal vznik samotného slovníku. Ocenila jsem, že mě autorka provedla celým procesem toho, jak takový slovník vzniká. Nedovedla jsem si to představit, to množství zpracovaných dat od nespočtu dobrovolníků muselo být až zahlcující. Vážím si toho, že se takový slovník dal vůbec dohromady, stálo to obrovské množství práce několik velmi zapálených lidí.

Po dočtení příběhu jsem si přečetla poznámku autorky. Určitě doporučuji nepřeskakovat a přečíst, protože popisuje historická fakta, jak je využila pro svůj román a co je pouze výplod její fantazie. Díky této poznámce oceňuji knihu mnohem víc, dokázala mě pro téma slovníku neskutečně nadchnout. Škoda jen, že se toto nadšení nepřeneslo více do příběhu a autorka se rozhodla více se soustředit na Esme než na samotný Slovník, který ale vždy v pozadí vnímáte, protože ovlivnil celý její život.

Komentáře (0)

Přidat komentář