Pohřeb na přání

Pohřeb na přání https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529706/bmid_pohreb-na-prani-659bdd7088e6b.jpg 4 28 9

Jednoho krásného jarního rána navštíví Diana Cowperová, bohatá matka slavného herce, pohřební ústav, aby si domluvila svůj vlastní pohřeb. O pouhých šest hodin později je mrtvá, kdosi ji v jejím vlastním domě uškrtil šňůrou na závěsy. Na scénu přichází Daniel Hawthorne, výstřední, leč geniální detektiv, kterého sice od policie vyhodili, ale občas si ho zvou ke složitým případům jako konzultanta. A protože by si k občasným melouchům u policie rád něco přivydělal, přijde s nápadem, že by mohl své případy vydávat knižně. K tomu ovšem potřebuje někoho, kdo by ho při práci sledoval a po vzoru doktora Watsona všechno zaznamenal. Los padne na Anthonyho Horowitze, známého spisovatele a scenáristu, se kterým kdysi Hawthorne coby expert na vraždy spolupracoval na jednom seriálu. Anthonymu se sice do spolupráce s tímhle mimořádně nepříjemným člověkem vůbec nechce, případ ho však začne zajímat, takže navzdory všem pochybnostem nedokáže nabídce odolat. Najednou se ocitá uprostřed příběhu plného nečekaných zvratů a falešných stop. Navíc postupem času vychází najevo, že pár temných tajemství skrývá i jeho společník.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Word is Murder , 2017


více info...

Přidat komentář

Knižní střípky
06.04.2024 5 z 5

Toto bylo něco tak úžasného, že to snad ani není možné. Originální, vtipné, ryze britské, herculovské, sherlockovské, bylo tady všechno, co já miluju na klasických anglických detektivkách.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

SBH
30.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Jednoznačná lahůdka. A to jsem se na začátku vyděsila, když jsem zjistila, že stejný autor napsal Mnoho strak věští vraždu, protože to se mi nelíbilo vůbec. Ale tento koncept byl velmi osvěžující a detektivka sama o sobě dokonalá.
Autor udělal sám ze sebe jednu z postav a byl to naprosto geniální tah. Samozřejmě jeho spojení s chytrým, schopným, nesnesitelným Hawthornem připomínaly Holmese a Watsona (nebo Poirota a Hastingse), nicméně prvek nesklouzl k trapnosti a klišé, naopak působil přirozeně.
Pátrání po pachateli obskurních vražd mě bavilo, takže jsem knihu nedokázala odložit. Další plus představovalo to, že byl příběh opravdu důkladně domyšlený, a nakonec všechno dávalo smysl. Autor trousil stopy dostatečně velkoryse, abych se necítila ošizena. Ne, vraha jsem neuhodla, omlouvá mne jenom to, že klíčová informace padla až v závěru. A ten dramatický konec mě přikoval k židli, ani ich-forma mi nebránila ve strachu o vypravěče.
Za břicho jsem se nepopadala, ale občas tísnivou atmosféru prořízl vtípek jak víno:
„Neznám vás odněkud?“
„Jsem Steven Spielberg.“
„Děláte do filmu?“
Sympatické postavy, funkční dialogy, přiměřené množství trefných popisů, takže děj neplaval ve vzduchoprázdnu, dokonce mi neskřípal ani překlad a netrápily pravopisné či stylistické chyby, za to poklona, to už se dnes nevidí často (ačkoli by to mělo být běžné). Další palec nahoru za vtipný název i obálku.
Zkrátka kvalitní detektivka klasického střihu se sympatickými, osobitými vyšetřovateli, spletitým příběhem, zajímavými, plastickými postavami a bez logických nesrovnalostí.
Rozhodně doporučuji.


zazvorka
15.03.2024 5 z 5

Výborná detektivka, nemám co vytknout.
Nic strhujícího, ale tím lépe - vychutnala jsem si ji hezky pomalu a užila si o to více. Kromě samotné krimi zápletky mi přišlo vhod i vše, co autor zmínil o sobě. Předchozí pochvalné komentáře krásně vystihly pozitiva knížky, nedokázala bych to lépe. Takže už ji jen vřele doporučím!

markej
12.03.2024 5 z 5

Novinka Anthonyho Horowitze mě opět utvrdila v tom, že tohle bude můj oblíbený autor.

Tentokrát je hlavní postavou románu sám Anthony, který líčí, jak ho oslovil nerudný detektiv Hawthorne, aby napsal detektivku, v níž bude právě Hawthorne hlavní postavou. Shodou okolností začíná vyšetřovat případ vraždy ženy, jež si ráno objednala pohřeb a již pak odpoledne téhož dne někdo skutečně zabil, a přizve Anthonyho k vyšetřování, aby získával materiál k psaní hned z první ruky.

Na posledních knížkách, které u nás od Horowitze vyšly, mě úplně nejvíc baví rafinovaná hra, již hraje autor se čtenáři. Psát o tom, jak píše knihu, mi připadá jako super neotřelý nápad, autor pracuje hodně se skutečnými fakty, v knize zmiňuje spoustu skutečných postav, ale zároveň si samozřejmě i vymýšlí a mě osobně například baví zjišťovat, kdo je skutečná osoba a kdo už ne, nebo zda tenhle film/knížka/divadelní hra skutečně existují, nebo jsou vyfabulované.

Ačkoli musím přiznat, že autorovy dvě předchozí romány Mnoho strak věští vraždu a Vražda ve Večernici se mi líbily o kapku víc, Pohřeb na přání je určitě skvělý a já ho velice doporučuju. Svým menším rozsahem stran možná přiláká víc čtenářů než pětisetstránkové předchozí dvě bichle (i když mně právě ta délka vyhovovala náramně...).

Hodnocení: 4,75 * z 5 *

Didi15
11.03.2024 3 z 5

Tady jsem trochu v rozpacích , nečetlo se mi to bůhvíjak dobře a chvílemi jsem myslela , že to vzdám. Částečná autobiografie a neustálé omílání těch názvů, co napsal, mě nebavilo vůbec. Zatímco postava Hawthorna mě bavila velice.
Takže je to takové půl na půl.

vnimat_Krasu
05.03.2024 5 z 5

Horowitz to dal. Opustil pohodlí pastiše a vytvořil něco novýho. Propojení brilantní detektivní fikce s autobiografií je tu famózní a Horowitzovo 'watsonovství' mi opojně motalo hlavu. Že to zní jen jako autorská finesa? Nah! Jen si představte, jak by vypadala třeba taková Kingova MISERY zkřížená s O PSANÍ. Anthony Horowitz si navíc takový blbnutí může dovolit. Detektivní linie plně vystihuje jeho zkušenosti. Je výborná, přehledná, taková ta, u níž vám pointa poletuje kolem nosu a jen litujete, že nemáte rychlejší lapačku. Loni jsem tu párkrát čet, že Lars Kepler/Alex Ahndoril oživili žánr klasický anglický detektivky. Pche. Horowitz je desítky světelnejch let před nima. A zasloužil by si v Česku obdobný povědomí.

daisymiller
13.02.2024 5 z 5

Na jednom místě vypravěč - autor - prohlašuje, že jeho vzorem je Agatha Christie, a pokud jde o stavbu příběhu a samotnou zápletku, Pohřeb na přání se směle vyrovnání nejlepším dílům této vynikající autorky.
Kromě toho vnáší Horowitz do příběhu další prvky, méně typické pro Agathu Christie, zato velmi populární v anglo-americké literatuře: odkazy na klasická díla, zmínky o významných anglických a amerických autorech nebo citáty z Shakespearových her.
Kombinace výše uvedeného řadí Horowitzovu knihu mezi to nejlepší, co bylo v posledních letech na poli detektivních románů v ČR vydáno.

astroweb
08.02.2024 5 z 5

Super detektivka, Christie by měla radost a já velikou.

mikika
05.02.2024 5 z 5

Autor tu věrný klasické holmesovské tradici představuje geniálního, ale protivného detektiva, a jeho asistenta: sebe. Bavily mě všechny ty odkazy na autorovu práci, a důmyslné prolínání reality s fikcí. Tohle jsem si opravdu užila!