Pohledávka vznikla leda čtenářům vůči autorovi...

recenze

Pohledávka (2019) 2 z 5 / KáťaM.
Pohledávka

Na knížky Grishama jsem tu už pár recenzí napsala, není divu, jedná se o jednoho z mých nejoblíbenějších autorů vůbec. O to bývám k jeho knihám kritičtější, vím, jaké skvosty dokáže napsat, Pohledávka mezi ně bohužel nepatří.

Kniha Pohledávka mě lákala od té doby, co vyšla. Doufala jsem v nějakou spojitost se závazkovým právem a vymáháním pohledávek ve velkém. Ke knize jsem se dostala až po delší době a nemusím toho vůbec litovat, o nic jsem totiž nepřišla.

Hlavními postavami jsou studenti béčkové právnické fakulty Mark, Todd, Gordy a Zola (za béčkové bych označila i samotné hlavní postavy, všechny vesměs velmi nesympatické). Mají před sebou náročný konec školy, kdy vize je taková, že polovina studentů u státních zkoušek neuspěje. A to je čekají ještě náročnější advokátní zkoušky. Navíc všechny tíží studentské půjčky, které si byli nuceni vzít, aby si studium mohli vůbec dovolit.

Jejich půjčkoví poradci začínají být s blížícím se koncem studia neodbytní, zjišťují, jak jsou na tom studenti s hledáním práce a možnostmi splácení. Trh práce je ale krutý, zvlášť vůči studentům z druhořadých právnických fakult. Půjčování studentům je tvrdý byznys, v tomto případě velmi promyšlený, přes složitou vlastnickou strukturu vede až k člověku, který dost možná vlastní i tyto právnické fakulty s lákavou reklamou slibující jistou a dobře placenou práci. Hlavní hrdinové se pouští do trochu svéhlavého boje s tímto systémem.

Mně se knížka nelíbila. Postrádala jsem v něm typické Grishamovy charakterní postavy. Svého oblíbeného autora jsem v této knize vůbec nepoznávala, skoro bych věřila, že si někoho zaplatil, aby vyšlo něco pod jeho jménem. Na to, že je autor sám vystudovaný právník, tohle bylo opravdu přitažené za vlasy. Hlavní postavy se dopouštěly takových trestných činů, které jim snadno procházely, ačkoli by to bylo v klasickém životě naprosto nemožné. Přestože neznám americké právo, jsem přesvědčená, že se vychyloval i z právní reality, což koneckonců v doslovu sám připouští.

Pohledávka v tomto případě vznikla opravdu jen fanouškům Grishama, kteří s ohledem na jeho minulé knihy čekali skvělé čtení. Pevně věřím, že nám tuto pohledávku autor brzy vyrovná něčím vážně skvělým, za mě to je totiž v krátké době další kniha tohoto autora, která mě zklamala.

Shodou okolností se jedná o další knihu s přelepkou "Edice světový bestseller," která mě zklamala, myslím, že se začnu podle této přelepky řídit - těmto knihám se budu vyhýbat.

Nad oblíbeným autorem se ale hůl neláme, Grishama ano, tuhle knihu ne!

***
Katka Malinová

Komentáře (0)

Přidat komentář