Pod ochranou lišky

recenze

Pod ochranou lišky (2022) 5 z 5 / bajub
Pod ochranou lišky

Nemůžu si pomoct, ale já to prostě musím říct naplno - knihy Kevina Sandse fakt žeru! A vůbec nechápu, proč nejsou na sítích víc vidět (a to mají naprosto instafriendly obálku)! Takže prosim vás, všichni milovníci dětských knih, okamžitě zasednout k vyhledávačům a vyhledat buď první díl série Alchymistova šifra (skvělé, akční, vtipné, napínavé, sice zde nechápu zařazení do kategorie fantasy, protože jsou to spíš takové středověké detektivky, žádné fantasy prvky jsem tam teda - alespoň já - neobjevila, ale to nic nemění na tom, že jsou všechny knihy série boží), nebo aktuální novinku Pod ochranou lišky, což je velmi povedený první díl nové série!

Oproti Alchymistově šifře, tady už je zařazení do kategorie fantasy oprávněné, protože se dostáváme do světa plného magie. A nutno podotknout, že svět je velmi originální - žádné víly, vlkodlaci či čarodějnické školy potterovského typu, ale svět postavený na legendě o veselé a protřelé lišce Shuně, patronce zlodějů, a silné medvědici Arthě, patronce tkalců, tedy těch, kdož umí spoutat životní energii do magických předmětů. Magie je v knize popisována postupně a naprosto přirozeně - jednak proto, abychom vše pochopili, jednak proto, abychom stále objevovali něco nového s naší partou zlodějíčků (a autor nás tak stále držel v napětí).

Což mě přivádí k hlavním hrdinům, partě dětí, které se živí krádežemi, podvody, no zkrátka nevedou úplně poctivý život. Na jejich obranu však musím podotknout, že svůj osud si nevybrali, navíc ho chtějí změnit, zapracovat na své budoucnosti a splnit si své sny. A k tomu jim má pomoci krádež století, krádež magického Oka, na němž si vylámali zuby nejedni dospělí, navíc zkušení zloději. Ovšem na jejich straně stojí jedna obrovská výhoda - všichni je mají tendenci vzhledem k jejich věku podceňovat (s čímž se běžně setkáváme i v reálném životě, že ano).

Nebudu to dlouho natahovat, bylo to skvělé! Čtivé, akční, napjatá jsem byla jako guma u trenýrek, a hlavně, příběh byl nepředvídatelný! Postavy si oblíbíte (já si je teda doslova zamilovala), občas se i lehce pobavíte, oceníte neotřelé nápady a v neposlední řadě budete nadšeni z grafické úpravy, ta se fakticky povedla!

Doufám, že jsem vás přesvědčila a po knize sáhnete, ať už jste mladší, či starší čtenáři, protože tenhle příběh bude (stejně jako Alchymistova šifra) bavit všechny milovníky dětských knih!

Přečtete si ji, že jo? Že jooooooooooo?!

Komentáře (0)

Přidat komentář