Neobyčejní.

recenze

Neobyčejní (2024) 3 z 5 / bajub
Neobyčejní

Neobyčejní, kniha, která mě nalákala svou krásnou obálkou a anotací slibující okouzlující román plný magického realismu a momentů tak čiré lásky, že ji nebudu moct odložit. A (bohužel) jsem dostala něco jiného, než jsem čekala.

Takhle, ono tam ve finále bylo všechno, co kniha slibovala, ale celý příběh jen jako by klouzal po povrchu, jako bychom životní příběhy hlavních postav vzali jen tak z rychlíku, což je z mé strany zvláštní tvrzení, protože vypravěčské tempo je naopak pomalejší. Abyste mě chápali, čekala jsem hlubší ponor u jednotlivých postav, trochu víc prostoru, abych se ně mohla napojit, prožít si jejich příběh, páč všechny postavy spojovaly jejich traumatické zážitky z dětství.

V téhle podobě mi to přišlo jako dlouhé oťukávání, pak šup - srdcervoucí minulost, a zazvonil zvonec, pohádky je konec a všichni žili šťastně až do smrti.

Na druhou stranu, asi kdybych nečekala něco propracovanějšího po psychologické stránce, a hledala něco s atmosférou amerického jižanského venkova, byla bych na lehátku u bazénu (možná) spokojená. Tak nějak neumím úplně posoudit, kde se stala chyba, jestli mám jen čtecí krizi a nesedne mi teď vůbec nic, anebo tahle kniha zkrátka nebyla pro mě, protože jsem tak nějak doufala, že dostanu něco jako Marianu Leky.

Mimochodem, hrozně mi to připomínalo netflixové Sladké magnolie - jižanská atmosféra, ale nulová chemie mezi postavami.

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectviluxor za účelem recenze.

Komentáře (0)

Přidat komentář