Poctivá švédská kriminálka

recenze

Zemřít dvakrát (2018) / Joseef
Zemřít dvakrát

„A cože to čteš za hrůzy?“ zděsila se moje babička, sotva spatřila obálku s lebkou jako „živou“. Přiznám se, že ani mému oku tato lebková obálka zrovna nelahodí, ale za to vlastní název knihy „Zemřít dvakrát“ se pro mě stal výzvou, proč si knihu jako velký zvědavec přečíst. Mé odhodlání stálo rozhodně za to, dílo Leifa GW Perssona ve vynikajícím českém překladu Jaroslava Bojanovského mě dostalo.
Znajíc sám sebe, tuším, že kdybych v deseti letech našel místo hub lidskou lebku, asi bych vzal nohy na ramena a pelášil, coby mi dech stačil. Nicméně skaut Edvin, s kterým se v knize potkáváme, se zachoval odvážně: když totiž v horkém létě 19. července našel lebku zabořenou v mechu, položil ji do tašky a dokonce byl s to dovézt si ji domů, kde následně kontaktoval svého souseda Everta Bäckströma, který působil jako kriminální komisař. Za to má Edvin můj upřímný obdiv!
Touto návštěvou Edvina u souseda Everta bylo zahájeno vyšetřování vraždy – to, o čem kniha je.
I když od kriminálních komisařů máme tendenci očekávat, že to budou lidé, kteří dbají dobrých mravů ve svém životě a snaží se žít „dle předpisů“, Evert Bäckström rozhodně do takového modelu nepasuje. Pozdní příchody do zaměstnání, příjem úplatků, záliba v pití alkoholu patří mezi některé z jeho neřestí. Dále by šlo zmínit až nezdravou míru sebelásky, která je zjevná. Vzdor těmto nedostatkům mě osobně překvapilo, že Evert patří ve své vlasti k nejlepším kriminalistům.
Sám by ale ani Evert vše nevyřešil, a proto mu pomáhá mimo jiné kolegyně Annika Carlssonová, která je také komisařka jako on. I když kolegové Everta pochybují o jeho průběhu šetření, nakonec se najdou důkazy, které potvrzují, že Evert má pravdu.
Díky moderním vyšetřovacím metodám se zjistí, že lebka, kterou našel Edvin, patří Thajce Jaidee, která už ale jednou zemřela a to na jiném místě a jindy. Vlastně toto dalo název knize „Zemřít dvakrát“.
Protože vám chci dopřát stejný prožitek napětí, jako jsem při čtení zažíval já sám, určitě nechci vyzradit, zda lze skutečně zemřít dvakrát a co se za tímto názvem skrývá.
Sarkasmem a humorem zpestřený akční román se zvláštním zaměřením na policejní práci a její fáze mě přenesl do světa švédské kriminalistiky. Připadal jsem si díky líčení každodenní práce policie skoro jako jeden z kriminalistů, a tak se sluší poděkovat nakladatelství MOBA za to, že jsem si díky recenznímu výtisku mohl aspoň jednou v životě připadat jako skutečný kriminální komisař.

Komentáře (0)

Přidat komentář