Plazí děti a láska

recenze

Biologie lásky (2023) 5 z 5 / RenataP
Biologie lásky

„Nedostatek mazlení nakonec vede k nedostatku touhy po něm, ať už z lenosti, zvyku, odporu nebo lhostejnosti. Mazlení (včetně veškeré láskyplné pozornosti) vyvolává touhu po dalším mazlení. Je to pozitivní zpětná vazba vyvolaná absencí náklonnosti.
Plazí mozek – savčí mozek
Zaujmout vás v tomto procesu a velké terapii naší biologii lásky a vztahových vazeb může cokoliv, u mne to třeba bylo to, že to strachu plné pouto nepouto, které mnozí mají, vzniká na základě plazího mozku, který je u týraných dětí například, více vyvinut v rámci sebeobrany. Plaz naklade vajíčka a zmizí, vztahová vazba nevzniká. Savčí mláďata potřebují nejen péči a výživu, ale také ochranu před nebezpečím. Mají ji, mají vyvinutý mozek v bezpečném prostředí. Zatímto „plazí děti“ se vyvíjí v nebezpečném prostředí a musejí se postarat samy.
Vplula jsem do knihy Biologie lásky opravdu zhusta a je to jedno z nejsilnějších témat. Najdete jich tu ale mnohem více.
O čem je kniha Biologie lásky?
Autorka se nám snaží předat své vědění, zkušenosti a praxi, ale i citáty od jiných autorů. Zkoumala, prožívala, sama na vlastní kůži to, když je vazba na partnera nezdravá. Pak jsou naše Amorovy šípy otrávené. Jak najít jed, smýt ho a s vyčištěným šípem jít vstříc normálnímu, zdravému partnerovi? Je to těžký úkol a tak i těch 350 hustě popsaných stran je prostě těžkým čtením. Které naději bere, dává, bere, dává, ukazuje nám výsledky, ale předkládá těžké úkoly. Více a více je jasné, že pochopit můžeme velmi snadno, ale těžký kus práce je před námi.
Jestli vám bude stačit tato kniha, nebo vyhledáte pomoc v podobě odborné terapie, to už je na vás. Sama považuji toto téma za jedno z nejdůležitější, životně důležitých,, ale také nejtěžších. Je tu vepsáno mnoho bolesti a ukázáno, proč vzniká. Jak jí vytrhnout i s kořeny a na jejím místě začít tvořit něco nového.
A moc se mi líbí ještě jeden citát, který si s dovolením vypůjčím.
„Neškábejte to, neloupejte, aplikujte hojivé a soustřeďte se na něco jiného.“
I to je někdy dobrá rada
A výsledek po přečtení?
Biologie lásky nám dává pochopit své dětství, minulost a třeba i vztahy s rodiči, i mezi rodiči. Jaký je náš jazyk lásky, jaká traumata, co vylepšit, na co si doživotně dávat pozor. Cesta knihou bude pro každého čtenáře jiná, protože cesta traumatu je jiná. Ale mnohé je pro všechny společné. A velkou úlevou je již jen to, že pochopíte, proč se vám něco děje, proč něco cítíme. Většinou je to jen obrana před stresem a domnělým útokem.
Je to silné, hutné čtení plné informací, které si najdou své místo přesně v místech vaší duše, ve kterých je to trýznivé prázdno, kde je přesně ta stále přidávaná špína a vy přesto dobře víte, že právě tohle místečko by mělo být čisté.
Ta místa zabolí a vy dostanete chuť a šanci to změnit.
O autorovi: Marnia Robinson je bývalá firemní právnička, která začala zkoumat starobylá učení o posvátném sexu a vztazích, léčit nesoulad ve vztazích a zabývá se i společně se svým manželem tématy nežádoucích dopadů evoluce na vztahy. Žije v Oregonu.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, SE, www.synergiepublishing.com, 2023

Komentáře (0)

Přidat komentář