Plavba do nenávratna

recenze

Plavba do nenávratna (2022) 5 z 5 / Jenda744
Plavba do nenávratna

František Niedl patří mezi známé české autory s věrnou skupinou fanoušků. Já se musím přiznat, že mě jeho díla dlouho míjela – přece jen asi dávám přednost spíše knihám ze současnosti než těm historickým. Pak jsem ale narazil na jeho detektivní sérii s hlavním hrdinou Michalem Dabertem. A to tedy byla trefa do černého! Vždy se moc těším, až se pustím do dalšího dílu. A jsem rád, že čekání na Vánoce jsem si mohl zkrátit s pátým dílem této série s názvem Plavba do nenávratna.

Tentokrát Michal prožívá rodinnou idylku s hollywoodskou hvězdou! Jenže přece jen je to muž činu, který ve svém životě potřebuje nějaké vzrušení, takže se rozhodne zúčastnit se plavby na zaoceánském parníku Star of the Sea, který pluje z Řecka do Spojených arabských emirátů. A vám je nejspíš jasné, že ani tentokrát nepůjde nic zcela podle plánu. Parník totiž nečekaně zmizí, aniž bych vyslal jakýkoli nouzový signál... Co se stalo a jakému nebezpečí bude hlavní hrdina čelit? Pusťte se do čtení a vše se dozvíte!

Hlavní hrdina Michal je sympaťák, což všichni určitě dobře víte, pokud máte přečteny i předchozí díly. Já oceňuji i jeho smysl pro humor. Na začátku vás autor opět trochu uvede do děje, abyste si oživili Michaelovu minulost. Což oceníte i ve chvíli, kdy předchozí díly neznáte. Pro mě je tato série takové pohodové čtení, které si jednoduše užiju. Pořád se něco děje, takže se nenudím, ale zároveň to není žádný krvák, kterým příliš neholduji. Sem tam možná narazíte na nějakou nelogičnost, ale já to autorovi odpouštím. Naopak za sebe musím říct, že mě bavilo, jak si Michal poradil v nečekaných situacích... A bavil mě i námět – děj se odehrává na výletní lodi. Ačkoli byste s podobnou tematikou našli i filmy, já nejsem nijak velký filmový fanoušek, takže raději sáhnu po knize. A ještě vám prozradím, že ve vyprávění Františka Niedla nechybí ani akční a napínavé scény!

Nejsem si jistý, zda se dočkáme ještě dalšího pokračování, ale podle závěru bych řekl, že je to možné. Já bych si ho určitě velmi rád přečetl.

Komentáře (0)

Přidat komentář