Péťa povídá ve větách

recenze

Kubko a rečové cvičenia (2020) 5 z 5 / bajub
Kubko a rečové cvičenia

Několik dětských knih pro rozvoj řeči prťat považuji za zásadní a myslím, že by neměly chybět v žádné rodině s malými dětmi. Mezi ně určitě řadím sérii s Péťou polské autorky Marty Galewske-Kustry. Autorka je totiž nejen mámou, ale i logopedkou zaměřenou na terapii opožděného vývoje řeči a vad výslovnosti u dětí. A právě ze svých bohatých zkušeností z praxe vychází při sestavování knih o Péťovi.

U nás zatím vyšla tři velkoformátová leporela:

- Péťa se učí mluvit - cílí na ty nejmladší děti (cca okolo 12 měsíců), popř. na děti s opožděným vývojem řeči, protože se soustředí především na zvukomalebné výrazy a samohlásky, které jsou pro děti v tomto období typické

- Péťa říká první slova - se již zaměřuje na první slova typická pro batolecí období,  děti se je učí používat, chápat jejich význam a okolo druhého roku spojovat v jednoduché (často dvouslovné) věty

A konečně novinka - Péťa povídá ve větách - se zaměřuje na rozvoj slovní zásoby, vyjadřování (ve složitějších) větách, a hlavně učí děti uplatňovat základní gramatická pravidla (skloňování, časování). Opět je vše promyšleno do posledního detailu, kniha krásně navádí, což jistě ocení rodiče, kteří tak úplně netuší, jak podpořit rozvoj řeči. Autorka vám hned v úvodu dá pár tipů, jak s knihou pracovat, a vy už si pak se svým dítětem užíváte smysluplně strávený společný čas. A to je k nezaplacení.

Se synem zatím "čteme" malá leporela s Puciem (Péťou) zaměřená na úplná prťata (ta u nás bohužel zatím nevyšla, máme je přímo z Polska, ale věřím, že časem se jich dočkáme i na našem trhu), a zkoušíme Péťa se učí mluvit, tam už se mladý pán taky chytá, páč to vypadá, že vyřídilku bude mít podobnou jako sestřička. Prošly jsme ale nového Péťu s dcerou (ta jej od mimina naprosto zbožňuje), a i když už je na něj podle mě velká, prošla ho celého s chutí.

A my už u Pikoly vyhlížíme další díly, které by měly být zaměřené rozvoj výslovnosti v předškolním věku, což by se nám s dcerkou hodilo, páč třeba R a Ř je zatím v nedohlednu.

Komentáře (0)

Přidat komentář