Parádní prequel seriálu Stranger Things o minulosti šerifa Hoopera

recenze

Temnota na okraji města (2020) / LukBook
Temnota na okraji města

Oblíbený seriál Stranger Things je rozhodně jedním z kulturních fenoménů současné doby. Vedle svého hraného zpracování se ovšem dostává i na pulty knihkupectví. A právě kniha s podtitulem Temnota na okraji města se chystá k fanouškům v České republice.

Již druhý titul z tohoto univerza opět vydává Naše nakladatelství na začátku května. Díky spolupráci se ke mně dostal o něco dříve, a tak vám ho již nyní můžu doporučit. Rozhodně neváhejte s jeho koupí. Oproti první česky vydané knize z této řady s názvem Temný experiment se totiž posouvá minimálně o dva levely výše.

Zatímco v již jmenovaném starším sourozenci jsme sledovali zejména osud pro nás neznámé Terry Ivesové, tentokrát už tu máme starého známého policistu Jima Hoopera. Tohle je totiž jeho příběh. Odehrává se roku 1977 v New York City, kde působí detektiv Hooper u místní policie. Dostává novou parťačku a začíná vyšetřovat případ šíleného sériového vraha, který zanechává na místě činu tajemné karty.

Musím říct, že jsem se na další knihu série Stranger Things hodně těšil. Dobře, Temný experiment mě zaujal o něco méně, zejména díky neznámé hlavní hrdince. Ale příběh jedné z hlavních postav seriálu, který poodhaluje jeho minulost? Tak to je prostě bomba, kterou by si žádný fanoušek neměl nechat ujít.

Děj je vlastně rozdělen na dvě části. Na svůj starý případ z New Yorku totiž vzpomíná Hooper v roce 1984, kdy ho vypráví své svěřenkyni Eleven, kterou si vzal do péče. Setkáte se tudíž i s touto postavou, ale hraje tu přecijenom vedlejší roli. O poznání více prostoru totiž dostávají události minulé.

Příběh z roku 1977 je vlastně takovou retro gangsterkou, ve které nechybí gangy, zbraně, drogy, vraždy a všechny další součásti každé kvalitní detektivky či thrilleru. Celá zápletka je dostatečně akční, nechybí v ní mnoho silných momentů, ale i pohled do soukromí populárního policisty. Seznámíte se totiž s jeho ženou Dianou a dcerou Sárou, které se o něj při jeho nebezpečném případu budou obávat.

Různých kladných i záporných postav je zde poměrně dost. Potkáte tu drsnou policistku Delgadovou nebo tajemného zvláštního agenta Gallupa. Vedle nich ovšem i řadu padouchů v čele s jedním velice záludným psychopatem, který má ovšem s hlavním hrdinou mnoho společného.

Zasadit děj do prostředí New Yorku sedmdesátých let byl rozhodně velmi dobrý krok, protože zejména zdejší nechvalně proslulá čtvrť Bronx je pro podobné romány jako stvořená. Hrozby tu číhají na každém rohu, pistoli má téměř každý a gangů je tu nespočet. Poslat na toto místo Hoopera je prostě geniální tah, protože sem padne jako poklička na hrnec.

Těšte se na nečekané zvraty, okamžiky, kdy se budete o starého známého hodně bát, ale i mnoho chvil, které vás pobaví. A vůbec nebaví, že vlastně od začátku trochu víte, jak to dopadne, protože se jedná o vyprávění z minulosti. Do toho tu máte ještě kapitoly s Eleven, v nichž tuto dívku jednoznačně poznáte díky jejímu typickému smyslu pro humor.

Myslím si, že tato kniha si říká o filmové zpracování. Úplně před sebou vidím ty akční záběry, které budeme hltat v kinech i před televizními obrazovkami. Napomáhá tomu i skvělá obálka, která je kvalitativně rovněž zcela jinde než u Temného experimentu. Nechybí jí ten správný retro duch a rozhodně vás v již otevřených knihkupectvích naláká k tomu, abyste si Temnotu na okraji města odnesli domů.

Tohle je prostě pecka, která fanouškům seriálu Stranger Things ukrátí čas při čekání na další sérii a bravurním způsobem obohatí celý svět tohoto fenoménu. Naše nakladatelství z rodiny Dobrovských rozhodně udělalo s tímto titulem opravdu velmi slušný kauf.

Komentáře (0)

Přidat komentář