Temnota na okraji města

Temnota na okraji města https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430809/bmid_temnota-na-okraji-mesta-1X6-430809.jpg 3 165 45

Stranger Things série

< 2. díl >

Vánoce, Hawkins, 1984. Policejní náčelník Jim Hopper touží po jediném – chce strávit klidné první Vánoce s Eleven, ale jeho adoptivní dcera má jiné plány. Navzdory Hopperovým protestům ze sklepa vytáhne krabici s nápisem „New York“ a vzápětí přijdou těžké otázky. Proč Hopper před všemi těmi lety odjel z Hawkinsu? Co to znamená „Vietnam“? A proč nikdy nezmínil New York? Přestože by raději čelil hromadě nepřátel z jiného světa, než aby mluvil o své minulosti, Hopper ví, že pravdu už nelze dál popírat. A tak začíná příběh o jisté události v New Yorku – posledním velkém případu před tím, než se všechno změnilo… Léto, New York City, 1977. Hopper se vrací z Vietnamu a začíná znovu. Malá dcerka, pečující manželka a zbrusu nová práce detektiva NYPD mu návrat do civilního života značně usnadňují. Když se však znenadání objeví záhadní federální agenti a zmocní se složek o brutálních, nevyřešených vraždách, Hopper vezme věci do vlastních rukou, přičemž riskuje všechno, aby odhalil pravdu.... celý text

Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Darkness on the Edge of Town , 2019


více info...

Přidat komentář

ariannpHm
20.12.2023

Takhle, kniha Není špatná, mám moc Rád Hoppera. Kniha se mi tolik ale nelíbila.

MichelleKing
09.02.2023 2 z 5

(SPOILER) STRANGER THINGS Temnota na okraji města poskytuje určitý pohled na život Jima Hoppera jako newyorského detektiva pracujícího na vraždách, než skončil jako šéf policie v Hawkinsu. Metoda vyprávění využívá techniku ​​zpětného rázu (Štědrý večer, Hopper a El sedí společně při vyprávění případu z roku 1977), která se čtenářům buď bude líbit, nebo ne; bohužel mi to nefungovalo, metoda mi přišla jen o málo víc než trik, jak tuto knihu propojit se samotnou sérií - jinak se čte jako nelicencovaný kultovní/krimi fiction příběh (pokud mi v knize neuniklo něco zásadního - a je to zcela možné)
Jako krimi kniha ve které se dějou opravdu pěkné věci - Myšlenka celoměstského výpadku proudu a šíleného kultu, který bojuje ve tmě proti řadě divokých gangů, je docela cool, stejně jako poznání Hopperova bývalého partnera a nahlédnutí do jeho života po Vietnamu.
Nic z toho však nebylo dostatečně hluboké, aby to udrželo příběh. Když jsem se dostala na stránku 300, měla jsem pocit, jako by se věci opravdu teprve začaly rozjíždět, a pak jsme na dalších 100. stránkách skončili.
Toto je jedna z mála příležitostí, kdy mohu říci, že bych si přála dalších 100+ stránek, které by dokreslily dějové prvky a dodaly příběhu větší hloubku.
Moje hodnocení: 2/5 hvězdiček.
Obálka je v pohodě. Kniha je no.... ok.


Niki08
03.01.2023 2 z 5

Bohužel jsem celkem trpěla při této knize a to ani nemluvím o době než jsem ji přečetla.. Oproti Temnému experimentu byl tento příběh velmi slabý a únavný.

monushka
15.05.2022 4 z 5

Chtěla jsem si zkrátit čekání na vydání čtvrté série seriálu Stranger Things tímto příběhem. Jsem spokojená a těším na den vydání ještě více :)

Leník95
24.02.2022 4 z 5

Jelikož jsem se zamilovala do seriálu Stranger Things, byla jsem ráda, že jsem narazila na knihy s touto tématikou. V seriálu je moje srdcová záležitost Hopper, vyprávění o jeho minulosti jsem tedy hltala. Rozhodně se mi kniha četla lépe než "Temný experiment". Příběh je napínavý a nepředvídatelný, což vždy uvítám. V ději se dobře orientujete díky časovým údajům. Vyprávění je obohaceno o rozhovory s El. Prostě oddechové čtení se šťastným koncem.

Belanna
30.10.2021 3 z 5

Zajímavé seznámení s jedním z hrdinů seriálu Stranger Things. Vyklubala se z toho vcelku slušní detektivka z New Yourku.
Místy mi některé pasáže připadaly rozvláčné, ale jinak se četlo dobře. Parťačka Hoperra bylo dobrej řízek :)

FilipHaring
17.10.2021 3 z 5

Napínavá detektívka z amerického prostredia s trocha suchým koncom.

Sallka
24.09.2021 4 z 5

Fanatičtí fanoušci seriálu Stranger Things na této knize nenechali nit suchou...wauuu, jsem v šoku!
Dle komentářů mám pocit, že slovo prequel jim moc neříká. Vždyť i na obálce je napsáno, že děj se odehrává před událostmi v Hawkinsu, takže žádné příšery kupodivu. Hopper je policajt, takže se jiný příběh než kriminálka ani nenabízel, ehm.
Uživatelka @karolina7182 by ráda povídání o Hopperově osobním životě, o dceři a manželství - takže by raději místo kriminálky chtěla romantiku pro ženy? (samozřejmě doplněnou příšerami, protože je to přece knížka ze světa ST)
Uživatelka @Ursula21 zase nechápe proč kniha o Hopperovi vůbec vznikla. Není žádným tajemstvím, že knihy vycházejí o jednotlivých postavách seriálu, takže, světe div se, i o něm. Také není problém si tuto skutečnost někde vyhledat.
Myslím, že se s příběhem o Hopperovi autor popral velmi dobře. Já jsem spokojená.

strana394
16.09.2021 2 z 5

Seriál úplně zbožňuju, ale bohužel tahle kniha mě moc nenadchla.. Dostaneme temnou, akcí nabitou kriminálku, bez které jsem se ovšem mohla v klidu obejít. Uvítala bych, kdyby se autor zaměřil trochu víc na jeho osobní život, například co se stalo jeho dceři, jak to Hopper zvládal, dopad na manželství.

lucisa.n
03.09.2021 3 z 5

Seriál neznám a knihu jsem dostala od přítele fanouška s tím, že se určitě na seriál budu chtít podívat :D Po dočtení, nevím. Měla jsem vůči knize předsudky, protože je to prostě žánr, který bych si nikdy nevybrala. Ale vlastně musím říct, že se četla vcelku hezky. Prostě průměrná čtivá detektivka. Vůbec jsem se ale nedočkala slibovaného mystična a pocitu “bojím se”, jak mi bylo slibováno :D Tak asi chápu fanoušky seriálu, kteří s knihou spokojeni nejsou. Ale kdo je nepolíbený jako já, asi to přelouskne jako oddechovku.

Ursula21
17.08.2021 2 z 5

Jsem docela fanda Stranger things, ale tahle kniha mě moc nezaujala. Kdyby autor vynechal Hopperovy rozhovory s Eleven, byla by to naprosto obyčejná detektivka, která se ST nemá nic společného. Podle mého názoru chtěl autor ukousnout pro knihu více pozornosti mezi lidmi a tak postavil do čela dění Hoppera-jednu z nejoblíbenějších postav celého seriálu, který zná téměř celý svět. Ty charaktery postav byly tak nějak nedotažené a neoriginální. Autor proplýtval na knihu zbytečně moc stran a zbytečně moc postav. Prostě zklamání.

Pája961
03.08.2021 2 z 5

Čekala jsem od toho něco víc. Svět Stranger Things zbožňuju, ale Temný experiment mi přišel daleko lepší. Tohle mi i částečně připomínalo Očistu (což je podle mého názoru taky pěkná blbost) a příběh mě taky moc nenadchl...

Israha
31.05.2021 3 z 5

Má to spád a krátké kapitoly, takže čtivost dobrá. Má to atraktivní prostředí dekadentního New Yorku 70. let, má to sice ne moc originální, ale vděčnou zápletku gangsterského/kultistického stylu, a má to Hoppera, což je prostě super postava. Ale objektivně je to taková dovolenková temná krimi na jedno přečtení, která se seriálem Stranger Things má společné jen postavy Hoppera a El, dějově zhola nic. Neurazilo, nenadchlo.

marina4088
08.04.2021 4 z 5

Vzhledem k tomu, že se mohu nazvat velkým fanouškem stranger things pro mě byla knížka něco jako povinnost a moc jsem se na ni těšila. Smůla pro mě. Ze začátku to sice vypadá nadějně - setkáváme se tu s Hopperem a El tak ze druhé série, kdy je El zavřená a už neví co by dělala, tak najde nějaké staré archy z Hoppovi minulosti. Začíná to zajímavě, Hoppovo vyprávění se prolíná s konverzací s El, ale to časem začne být stále méně častější, takže už posloucháme jen o starém případu, který zní jak vytržený z béčkové kriminálky. Některé části tam sice byly cool, jako třeba naprostá tma, ale něco tam bylo až moc neuvěřitelné (například to, že většina lidi z gangu se k “bossovi” skoro nepřiblížila a jemu jako “bývalému policistovi” se to povedlo během dvou dní. Well okay, chápu, the show must go on.???? Přijde mi spis totiž, že si kniha nějak vypůjčila to jméno stranger things, aby si autor mohl napsat něco jako detektivku a rychleji se zviditelnit, protože se st to nemá skoro nic společného. Pokud bych měla porovnávat, tak temný experiment byl stopro lepší, ale to je jej věc názoru. 3,5/5

dr.horrible
31.03.2021 1 z 5

(SPOILER) Dávam 1*, pretože ako film by to mohlo byť celkom zábavné retro béčko, kombinujúce 70.kové policajné thrillery s 80.kovými rebelantskými teen filmami o gangoch.
Ale je to strašne zle napísané. Ja ani neviem kde začať; či už klišovitými charaktermi, alebo neschopnosťou s nimi naložiť? Tak napríklad hlavný záporák. Okolo neho malo byť budované mystérium celý čas a nie tri rituálne vraždy v úvode a zvyšok knihy pátranie. Lisa mala byť hlavná ženská postava, alebo jej mali byť venované minimálne tri ďalšie kapitoly v prvej polke knihy, takto jej charakter predsa nedáva vôbec žiadny zmysel. Teda dáva, ale je nelogicky nevyužitý. V poslednej tretine, resp. druhej polke mal byť dej rozprávaný na preskačku medzi Hopperom a Delgadovou (a Hoppovou rodinou), prípadne ešte Lisou - ten výpadok z viac strán. Nevyužitý potenciál až to bolí. A ani nehovorím, že všetky charaktery sú len atrapy žánrových filmov; pozrite sa na takú Delgadovú! Čistý zlepenec vlastností z druhoradých buddy akčňákov.
Je tam kapitán polície čo na všetkých kričí a volá si ich do kanclu, či dvojica nesympatických kolegov, ktorí chodia protagonistov provokovať. :)
Hopper a El sú zo seriálu okopírovaní ešte dobre; autor nemusel nič vymýšlať, takže toho moc ani nepokazil. Čo ma sklamalo je, že kniha nevenuje priestor onej smutnej veci s Hoppovou dcérou. Čakal som to tak na tretinu knihy. To by bolo asi moc odvážne, že. Ale aspoň, že tam bola. Ani neviem prečo, ale jediná kapitola, ktorá sa mi celkom páčila, bola tá kratučká, rodinná - flashbacková, o histórii Hopperovho trička. A z charakterov je jediná, ako tak rozvinutá Martha.
To sú ale všetko len detaily v porovnaní s autorovou chorobnou snahou udržiavať nás celý čas v napätí, čo malo za následok, že ani nie 400-stranová kniha má vyše 50 kapitol a každá (!) musí končiť cliffhangerom. To bolo až nedôstojné. Odporúčam si po dočítaní spätne prejsť posledné vety všetkych kapitol, uvidíte ten facepalm potom. A to vysvetlovanie! Fakt som nikde v tej knihe neobjavil varovanie, že je určená výhradne deťom do desať rokov.
Najlepšie to ilustruje scéna, kde je Hopper priviazaný a agent Gallup sa mu vyhráža. Každý chápe tu scénu, neni čo v nej nechápať. Ale prečo si to nevysvetliť?! Tu prichádza na rad autorov hlavný nedostatok: úchylka na autorské otázky. “Čo teraz Hopper urobí?”
“Jak sa z toho dostane?”
“Ako všetkých zachráni?”
Neviete? Agent Gallup Vám to vzápätí vysvetlí.
Stále neviete? Dajme si nasledujúcu kapitolu zo súčasnosti, kde to Hopp celé ešte raz vysvetlí El...
Milujem ten seriál, ale tento merch je bahno. Skúsim ešte knihy o Max a Robin, niečo o dospievaní by po dvoch nevydarených mystery detektívkach mohlo byť vcelku osviežujúce, ale moc nádejí do toho už nevkladám. Pozitívne je, že žiadnu z nich už nenapíše loser menom Adam Christopher. Nemusel by už nikdy nič.

knihomolSafira
02.03.2021 1 z 5

Tato knížka se mi prostě nelíbila, několikrát jsme se nachytala, že vůbec nevím o co tam jde. Vůbec mě to nebavilo, ale jakože vůbec.
Při čtení této knihy jsme si celou dobu říkala, proč tato kniha vznikla...
Nedokázala jsem se ztotožnit ze žádnou z postav.
Seriál mám velmi ráda, ale u toho zůstanu, už si asi nebudu kupovat knížky o světě Stranger things, pokaždé jsem byla zklamaná.
Nic méně první knížka byla lepší, ikdyž mě taky moc nezaujala.

RadimWiniarski
07.02.2021 3 z 5

Po dočtení knihy se ve mně mísí spousta pocitů, mezi kterými nicméně vévodí pocit zbytečnosti. Z jakého důvodu potřebujeme znát jeden z kriminálních případů Hoppera z minulosti, který je asi natolik zajímavý a kýčovitý, jako každá druhá epizoda některé z béčkových kriminálek, které běží v televizi.
Přitom příběh nezačíná vůbec zle. Máme zde naši ústřední dvojici, která má mezi sebou od počátku úžasnou chemii, a která se učí navzájem fungovat v pozici otec/dcera. Tato chemie však končí už po pár stránkách, kdy se navracíme do minulosti a posloucháme vyprávění Hopperova ďábelského případu z minulosti.
Zde se prodíráme nespočtem klišé, které ve většině případů postrádají logiku a dělají jak z policistů, tak z našich záporných postav naprosté degeneráty. Nu, a když pak dostaneme relativně zajímavou postavu ve formě detektivky Delgadové, tak její potenciál v půlce knihy naprosto zabijeme a odklidíme na vedlejší kolej. Super je, že nám tuto logickou paralympiádu alespoň vyplňuje přítomnost mezi Hopperem a Eleven a my tak nemáme nutkání knihu navždy uložit v zapomnění.
Knize kromě zajímavé zápletky bohužel chybí i jistý moment překvapení, kdy se už během prvních pár stránek dozvíme osud většiny hlavních představitelů. Závěr je tak pro nás předvídatelný a málo šokující.
Komu bych tedy knihu doporučil? Určitě bych ji doporučil lidem orientujícím se ve světě Stranger Things. Ať už je kvalita knihy jakákoliv, v budoucnu může kniha sloužit v knihovničce minimálně jako krásná vzpomínka na kvalitní seriál. Člověk neznalý předlohy si nejspíš vztah Hoppera a Eleven nevychutná naplno a člověk, který půjde čistě za kriminálním případem, nejspíš taky knihu se zklamáním odloží. 50%

Bad-wolf
03.02.2021 4 z 5

Hodnotím jako osoba naprosto nepolíbená seriálem Stranger Things.

Kniha pro mě byla srozumitelná, děj napínavý a čtení jsem si opravdu užívala. Co mě ale na této knize vadilo, bylo to, že některé části byly "nesmyslné" (např. získat si naprostou důvěru gangu za 2 dny?). Každopádně se mi kniha líbila a určitě ji mohu doporučit, i nefanouškům seriálu.

Arkagas
28.01.2021 3 z 5

Další kniha, dalo by se říct jakýsi sequel, který nám představuje minulost Hoppera. Jelikož se jedná o mou oblíbenou postavu ze ST, tak jsem se na knihu těšila jak malá holka a protože jsem na ni čekala rok, čtení jsem si náležitě užila. V této knize sledujeme jeden starý případ Hoppera, kdy byl detektivem na vraždách a měl na úkol vyřešit podivné rituální vraždy. Společně s agentkou Delgadovou, kterou jsem si oblíbila hned na první dobrou se pouštějí do případu. Je to svižné, má to spád, je to správně temné a napínavé. Ne každému tato kniha nejspíš sedne, protože s Temným experimentem se srovnávat nedá, ale věřím, že si ji skalní fanoušci náležitě užijí. Za mě se jednalo o skvěle napsanou napínavou oddechovku, ve které nechybí tajemno, akce, krev a odvaha. Zároveň zde sledujeme rodinný příběh Hoppera a jeho každodenní starosti. Co víc? :) Za mě spokojenost.

TreborDor
05.01.2021 3 z 5

Opět čteno, abych "obstál" před teensynkem, který letěl koupit ihned po přečtení SuspičusMajnds ; ) Další příběh z historie postav STU je fajn vystavěný jako vyprávění hlavní postavy s milými intermezzi z "přítomnosti" konkrétního prostředí v TV sérii. Slibně, napínavě se rozbíhá, ale škoda že ca v polovině po vypátrání pachatele přechází v "akční" ne úplně zábavné dění. Zaujme popisy dobového New York City a bankrotní situací města, vhledem do psychopatologie vietnamské veteránské komunity a sem tam vložením dobového "songu" (např. Gonna Fly Now z Rockyho!). "Povinné" studenoválečné experimenty s drogami, které tímto tedy začaly již ve Vietnamu, mě utvrdily, že zápletka ST by bez LSD (kde k tomu ti Duffer Bros přišli? ; ) nebyla nijaká. Jisté je, že již v 90's jsem podobné (i vážně?) konspirační knižní vyprávění vícekrát zaznamenal....

Štítky knihy

New York satanismus horory mystika krimi gangy detektivové Stranger Things (TV seriál)

Autorovy další knížky

Adam Christopher
novozélandská, 1978
2020  66%Temnota na okraji města
2017  73%Zkorodovaný muž
2018  73%Daudův návrat
2019  60%Hrůza za závojem

Kniha Temnota na okraji města je v

Právě čtených11x
Přečtených222x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených5x
Knihotéce235x
Chystám se číst100x
Chci si koupit32x
dalších seznamech3x