Osud hněvu a plamene

recenze

Osud hněvu a plamene (2024) 2 z 5 / jadwiga
Osud hněvu a plamene

Romeria je velmi zručnou zlodějkou. Pro newyorskou mafii krade většinou drahé šperky. Po jednom nevydařeném úkolu a náhodném setkání se svým otcem, který je nemocný a bez domova, se Romeria dostává - dobrovolně nedobrovolně - do rukou Sofie, jedné velmi mocné čarodějky a brzy se ocitá v neznámém světě, kde se probouzí v těle proradné elfí princezny. Postupně se snaží zjistit, co se vlastně stalo, a jak se z této situace dostat ven...

Velmi opěvovaná zahraniční romantasy pro dospělé pro mě byla bohužel zklamáním. Očekávala jsem originální a propracovaný děj, zajímavé dialogy, a také tu dospělou romantiku, která se v příběhu objevila asi dvakrát, a to převážně na konci. Námět byl poměrně zajímavý, ale celkové zpracování mu ublížilo. Text na mě působil jako plavba na vlnách. Místy byl vyspělý, jindy až nepochopitelně dětinský. Časté protáčení očí hlavní hrdinky nebo dětinské dialogy střídající se s těmi dospělými mě nebavily a velmi tím ubíraly na uvěřitelnosti celého příběhu. Také se v něm často objevovala slovní spojení s odlišným stylem, například: "V mé oportunistické mysli to ale rychle šrotuje", apod. Začátek a konec příběhu měl spád, byl chytlavý a čtivý. Oproti tomu, střed příběhu na mne působil pouze jako zbytečná stránková výplň.

Po mnoha kladných recenzích, které jsem na knihu přečetla, jsem se na ni těšila. Osobně jsem vážně zklamaná. Celkově se však nemůžu ubránit také tomu, že část z celkového dojmu mohla zachránit lepší práce korektora, nebo jazykového redaktora, ba možná i překladatele. Nerada hodnotím negativně, ale v tomto případě nemohu jinak. Ačkoli byl konec příběhu napsaný velmi čtivě, a také lákavě, další díl už pravděpodobně číst nebudu.

Mám pocit, že těchto zklamání jsem ušetřena, pokud se jedná o české autory. A jsem za to velmi ráda. Máme skvělé spisovatele.


Osud hněvu a plamene Osud hněvu a plamene K. A. Tucker

Zručná zlodějka Romeria krade šperky pro newyorskou mafii. Po sérii záhadných událostí se však ocitne v říši soupeřících trůnů, válčících elfských společenství a živelné magie. Když se probudí v těle proradné elfí princezny, rychl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář