Velká tuňáčí exkurze

recenze

Karmínové zlato (2024) 4 z 5 / jadwiga
Karmínové zlato

Druhý díl kulinářské krimi nás zavedl do světa tuňáků.

Mně osobně nalákala nádherná obálka knihy a láska k suši a rybám všeobecně. Po přečtení této krimi se však obávám, že si rybu dopřeji asi už jen výjimečně nebo se zaměřím na konzumaci lokálních ryb.

Tato tuňáčí exkurze byla dechberoucí. Dozvěděla jsem se snad vše okolo jejich chovu, výlovu, ceny nebo jejich velkého nedostatku v přírodě. Vůbec jsem netušila, že tuňák spadá mezi velmi ohrožené druhy ryb světa, převážně tuňák modroploutvý, bluefin.

Hlavní postavou není žádný exemplární detektiv, ale lucemburský kuchař Xavier Kieffer, jenž vede svou vlastní restauraci. Díky své přítelkyni, gastrokritičce, je pozván na akci, kde své umění suši má předvést nejlepší suši kuchař v Evropě. Ten ale při přípravě jídla pro hosty za podivných okolností umírá.

Pokud od této skvělé krimi očekáváte mnoho akce, krve či jiných násilností, nedočkáte se. Je to totiž poklidná naučná krimi, která je skvěle propracovaná do nejmenších detailů, v níž o napětí není nouze.

Mně osobně se kniha velmi líbila. Ubírám pouze jednu hvězdičku za mnoho zmiňovaných míst v knize, jako jsou názvy ulic apod., ke kterým by byl potřeba ještě turistický průvodce.

Komentáře (0)

Přidat komentář