Originální postavy

recenze

Kudy ke hvězdám (2020) 4 z 5 / Nezletilci
Kudy ke hvězdám

Milostný román Kudy ke hvězdám mladé autorky Jenn Bennet je o perfekcionistické budoucí astrofyzičce Zorie, která zrovna ztratila svého nejlepšího přítele a kluka v jedné osobě. Celá situace je složitá a Zorie a Lennon se od té chvíle snaží nepřijít druhému na oči. Zoriina nevlastní máma ale zařídí své 17leté dceři na prázdniny kempování s jejími takzvanými kamarády. V den odjezdu je pro ni velkým a zároveň nemilým překvapením, že Lennon jede s nimi.
Po nepodařené krádeži vína je všechny z kempu vyhodí a středoškoláci se rozhodnou strávit zbytek týdne ve svých vlastních stanech v divočině, jak autorka nazývá kalifornské lesy. Po velké hádce, která proběhne v lese u vodopádu, zůstanou Zorie s Lennonem sami a musí vymyslet, jak se dostat domů. Projdou si mnohým (nebudu spoilovat), ale když se jim to konečně povede a vrátí se do civilizace, zjistí, že Zoriin otec podvádí její nevlastní matku a kniha končí jejich rozvodem.
Po přečtení anotace na zadní straně obálky jsem čekala přeslazený falešný románek, ale kniha mě překvapila. Měla originální postavy, které zdaleka nebyly dokonalé. Všichni chybovali – tak jak tomu normálně je, a závěr nebyl černobíle šťastný. Musím přiznat, že mě hlavní postava někdy trochu štvala, ale o to bylo pro mě čtení zajímavější. Někteří by tento příběh možná nazvali oddechovkou, ale já bych řekla, že vztah hlavních postav, kolem kterého se zápletka točila, měl zajímavé peripetie a příběh neměl hluchá místa.
Na druhou stranu Bennet (nebo překladatelkám) se nepodařilo vystihnout jazyk dnešních středoškoláků. Mám dojem, že by ve své běžné mluvě neřekli „dostal jsem pár textovek“, „všechno bylo na houby“ nebo „je jako nálož dynamitu“. Také mi vadilo, že ve slovech často vypadla písmena, tedy hlavně na začátku. Gramatické chyby jsem však nenašla, což je velké plus . Líbila se mi zápletka, která byla skvěle rozvedena, a také to, že všechny události měly svůj přesvědčivý důvod. Jinak hodnotím knihu kladně a doporučila bych ji čtenářům od 14 let.
Rosaria, 13 let

Komentáře (0)

Přidat komentář