Olympia

recenze

Olympia (2021) 4 z 5 / denisa7430
Olympia

Další pecka skvělého neměckého autora krimi detektivek Volkera Kutschera. Prozatím mě žádné z jeho děl nezklamalo. Toto mi bylo navíc blízké svým tématickým zaměřením.

Píše se rok 1936, je těsně před válkou, Hitler buduje svou kariéru, nikdo (až na pár výjimek) zatím nespatřuje v jeho krocích hrozící katastrofu. V Německu se právě odehrávají letní olympijské hry hrubě poznamenané nacistickou propagandou. Německo, ačkoliv už fašistické, si navenek stále udržuje svou mírumilovnou tvář vůči cizincům a okolním národům. Jak protřelé…
V olympijské vesnici dojde k úkladné vraždě. Gereon Rath se pouští do utajeného vyšetřování – nic nesmí vyplout na veřejnost. Tehdejší německá vláda je přesvědčena, že šlo o sabotáž ze strany nepřátel národně-socialistické vlády se snahou zdiskreditovat Německo před okolním světem. Vraždu podle nich mohli spáchat jedině komunisti, Židé nebo plutokrati. Jedním z podezřelých je i Rathův bývalý kolega, který je vystaven brutálnímu výslechu vedeného SS. Dochází k další smrti. Rath z počáteční apatie mění vyšetřování v horečnaté pátrání.

V druhé části knihy se ocitáme o pár let později. Rath se pod pseudonymem Wilhelm Kessler snaží žít nenápadný život, s nikým se nestýká, nikoho si vlastně ani pořádně nevšímá, ačkoliv má neustále oči na šťopkách. Jeho utajení končí jednoho odpoledne – po návratu z nudné práce domů nalezne ve svém oblíbeném křesle mrtvého muže, kterého předtím nikdy neviděl. Kdo to je? Ozvala se minulost? Co mu nyní hrozí? Jediné, co si uvědomuje, že pokud si má zachránit kůži, musí zmizet. Jenže to znamená, že ve své rodné zemi musí zanechat a opustit bez rozloučení, bez jediného slova ty nejdůležitější osoby svého života… Ale kam se má vůbec vydat?

Kutscher je jednoznačně mistr vypravěč. Dokonale podal obraz tehdejší německé společnosti, bravurně popsal politickou situaci tehdejší doby, perfektně vystihl předválečné poměry v nacistickém Německu, skvěle vylíčil myšlení a jednání lidí z řad různých společenských sfér. Jediné mínus knihy spatřuji v pasážích, které jsou psány v angličtině. Přeci jen je dosti těch, kteří tento jazyk neovládají a zejména pro ně budou tyto části románu dosti rušivé.

Komentáře (0)

Přidat komentář