Ohnivý pohár zamotá Turnaj tří kouzelníků

recenze

Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání) (2019) 5 z 5 / Suzanne
Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání)

Harry Potter se počtvrté vrací do Bradavic, školy čar a kouzel. Tentokrát ho čeká výjimečný rok, protože se koná Turnaj tří kouzelníků. Do Bradavic přijíždějí žáci z Krásnohůlek a Kruvalu, dalších kouzelnických škol a Ohnivý pohár vybere z každé školy jednoho studenta, který ji bude reprezentovat. Jenže Ohnivý pohár vybere za Bradavice dva šampiony – a tím druhým není nikdo jiný než Harry Potter.

Harry nesplňuje věkovou hranici sedmnáct let, takže ho spolužáci (včetně jeho nejbližších přátel) podezřívají, že obešel pravidla soutěže a dávají mu to pěkně sežrat. Harry ale ví, že to neudělal a sám netuší, jak se jeho jméno do Ohnivého poháru dostalo.

Harry se snaží vyřešit složité hádanky a přežít tři nebezpečné úkoly v Turnaji tří kouzelníků, vyrovnat se starším a zkušenějším soupeřům, vypořádat se s tím, že se rozhádal se svým nejlepším kamarádem Ronem, nebo přijít na to, jak pozvat na Vánoční ples spolužačku Cho Changovou, do které je zakoukaný. Navíc se ještě před jeho návratem do školy objevili smrtijedi, bývalí přisluhovači Pána zla, taky se šušká že moc Toho, jehož jméno nesmíme vyslovit sílí a Harryho občas bolí jizva ve tvaru blesku na čele.

Harry, Ron a Herminona se dostávají do puberty, takže navíc musí řešit komplikace s láskou, žárlivost, záchvaty vzteku a hádky s kamarády. V Ohnivém poháru příběh nabývá stále temnější a dramatičtější atmosféru, což je obzvlášť patrné ke konci. Tu ale vyvažuje chytrý a laskavý humor, který dává sérii o kouzelnickém chlapci jedinečné, nezapomenutelné kouzlo a je jedním z důvodů, proč čtenáři Harryho Pottera tolik milují.

Už je to hezkých pár let, co jsem čtvrtý díl Harryho Pottera četla, takže jsem byla překvapená, jak je propracovaný, plný chytrého humoru, kreativních nápadů a kolik detailů mi za ty roky vypadlo z hlavy.

Ohnivý pohár opět ilustroval Jim Kay. Nejpůsobivější jsou samozřejmě dvojstránkové barevné ilustrace, ale i ty ostatní jsou parádní. Celá kniha je do detailu propracovaná a jednoduše nádherná. Jedinou nevýhodou je, že jak atmosféra temní, tak přibývá stránek, které mají šedočerné ilustrace a rozluštit na nich písmenka byl trošku oříšek (nebo to taky může být tím, že už stárnu a kulový vidím :)

Jsem důkazem, že Harry Potter je opravdu určen pro čtenáře všech věkových kategorií, protože jsem si Ohnivý pohár v současnosti užila tak, jak jsem si ho neužila ani jako puberťačka, když jsem ho četla poprvé. Podíl na tom nepochybně mají právě nádherné ilustrace Jima Kaye, které Ohnivý pohár posouvají o úroveň výš a kouzlo celé knihy umocňují.

Za mě je celá série o Harrym Potterovi ideálním čtivem na předvánoční čas, kdy se člověk chce hodit do pohody a vrátit se do dob, kdy pro něj Vánoce skutečně byly obdobím plným kouzel a zázraků. Ale nemusíte sérii o Harrym Potterovi samozřejmě číst jenom kolem Vánoc. Harry Potter je totiž vždycky dobrý nápad. A ten ilustrovaný obzvlášť.

Komentáře (0)

Přidat komentář