Oheň v mrakodrapu

recenze

Skleněné peklo (1983) 4 z 5 / knihovnička007
Skleněné peklo

Tak toto byla jízda! Autoři nám ukázali, jak to vypadá, když se šetří na nesprávných místech...
Architekt Barton navrhl krásnou funkční budovu se spoustou bezpečnostních prvků, vrchní stavitel Shevelson na stavbu dohlíží, ale nakonec je vyhozen a až pozdě se zjistí, co všechno je špatně. Když na to drzý moderátor televizních zpráv upozorňuje, je za blázna a nikdo mu nevěří.
Až nyní, když se oheň velice rychle šíří, všichni zjišťují, jak se všechno pokazilo... Budova schválená bez bezpečnostních dveří? Jak je možné, že se dveře zamknou a v průběhu třiceti pater se ze schodů do pater nikdo nedostane?
Stavitelé šetřili na čem se dalo a takto to dopadlo... Mrakodrap funguje přes tři měsíce, ale stále není zkontrolován a nemá aktuální dokumenty?
První třetina knihy se může zdát nezáživná-objevuje se v ní velké množství technických věcí a autoři nás seznamují také s velkým množství osob napříč celým příběhem. Mladý gay narkoman, který shání peníze na dávku za každou cenu, jeho matka uklízečka, chudý bankéř spořitelny, hodná učitelka v důchodu, která by se pro všechny rozdala. Podnikatel, který si do své malé firmy pozve svou přítelkyni, další podnikatel, který je před bankrotem...
Kdo přežije a koho si oheň nechá? Jak si všichni poradí s hořícím mrakodrapem a ohněm, který se nechce vzdát a hledá skulinky, aby mohl dál žít...
Po první třetině knihy mne kniha velmi chytla, oheň se rozhořel a příběh nabral na obrátkách. I nadále se autoři drželi technických vysvětlivek, které mne trošku zdržovaly, některým věcem jsem nerozuměla, ale jde vidět, že si autoři dali s psaním knihy velkou práci a vše vypadá naprosto reálně.
Absolutně nechápu, jak budovu mohl někdo schválit a nechat tam nastěhovat tolik lidí a firem. Architekta Bartona ještě před výstavbou Leroux odvelel na druhou stranu USA, stavitelé odflákli co mohli a nikomu to nevadí. Jak je možné, že více než šedesátipatrová budova nemusí mít schodiště? A když už schodiště má, nemusí mít protipožární dveře? V dnešní době něco nemyslitelného... Všude plastové věci nebo koberce na zdi, zde selhalo naprosto vše, co mohlo. Včetně ventilací, které stačí menší a budova naprosto nestíhá...
Tohle bylo opravdu úžasné čtení. Jediné, co mi na knize vadilo, bylo velké množství chyb (doleji, muži udělaly a spoustu dalších chyb). A na co jsem si za celou dobu nezvykla – slovo požárníci. V dnešní době se užívá slovo hasiči a toto mne dost brzdilo ve čtení, ale je to překlad z roku 1984.
V každém případě je to úžasné čtení, naprosto jiný příběh než klasický film, ale určitě doporučuji k přečtení. Mrakodrap oproti filmu byl poloviční i jména byla jiná a mrakodrap již několik měsíců funguje (o to je to horší...)

Komentáře (0)

Přidat komentář