Odpočinkové a nenáročné čtení s Májou a Kvíkem.

recenze

Mája a smraďoch z neznáma (2021) 4 z 5 / Podlavicí
Mája a smraďoch z neznáma

Po dlouhé době se mi dostala do ruky kniha psaná formou deníku a jako fanoušek slavného Poseroutky alias Grega Heffleyho jsem se na knihu těšila, navíc, když je hlavní hrdinkou dívka. Takže, dámy a pánové, Mája a smraďoch z neznáma.

Mája je mladá dívka, která je hodně zvídavá, a proto se rozhodla, že si bude psát deníček postřehů. A ze všeho nejvíce pozoruje zvířátka. Proč? Protože zvířátka jsou nej! Jednoho dne uslyší rámus venku. Ten jde od popelnice, a tak si myslí, že se jedná o mývala. Ale po bedlivém prozkoumání zjistí, že je na omylu. Pak to neznámé stvoření zahlídne. Jedná se o zapáchajícího zvláštního tvora, který je podobný prasátku. Ale prase to není. Vydává se tedy na průzkumnou cestu za původem tohoto tvora, kterého pojmenovala Kví.

„Najednou se mi rozsvítilo. Kví je nový živočišný druh! Objevila jsem Nového živočicha! To je teda něco. Je to neznámý savec z čeledi bramborovitých. Pojmenuju tenhle druh: MAJÁNEK LEGRANDOVÝ. Proč? Protože jsem ho objevila já a já se jmenuju Mája a protože je prostě legrační. A taky proto, že to zní jako odbornické vědecké pojmenování pro živočicha a bude to dobře vypadat ve slovníku.“

Musím říct, že můj první dojem po otevření knihy, nebyl příliš pozitivní. Všechny ilustrace jsou v barvách černé, červené a růžové, což na mě nepůsobilo vůbec dobře. Ale to mě neodradilo od čtení, a jakmile jsem se začetla, mé negativní pocity byly pryč. Mája je svá a vůbec se za to nestydí. Po chvilce jsem se dokonce stala fanynkou zvířátek a malého Kvíka.

Text je přehledný, střídá se písmo, jeho velikost. Mája si svůj deníček píše srozumitelně, vtipně. Věřím, že pobaví každého. Ilustrace jsou jednoduché, roztomilé a připomínají mi naše kresby, když nám bylo 8-9 let. Nejlepší postava je pan Obroučka a ze zvířátek jsem si oblíbila Kápu, což je statečný, ale hrozně učůraný prťavý psík kamaráda Jirky.

Pokud dostanete příležitost si přečíst tuto knihu, nenechte se odradit barevností a pusťte se směle do toho. Jakmile začnete, budete číst tak dlouho, dokud nebudete u konce. A protože se jedná o první díl, můžeme se těšit na další příběhy s Májou.


Děkujeme Knižnímu klubu za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář