Od vzpomínek k příběhu

recenze

Tvůj příběh (2023) 3 z 5 / Kikina182
Tvůj příběh

Oblíbená spisovatelka historických románů Ruta Sepetys radí začínajícím spisovatelům, jak napsat autentický příběh. Její metoda zahrnuje především to, aby člověk nahlédl do sebe a zaplavil fiktivní příběh svými vlastními vzpomínkami.

Čekala jsem, že autorka skutečně přijde s nějakou příručkou, jak psát příběhy, která bude doplněna o konkrétní příklady. Tohle jsem dostala jen částečně. Spíš než rady pro budoucí spisovatele, mi přijde, že je kniha z velké části autorčinou biografií.

Rady v knize sice opravdu jsou, ale většinou jsou někde pod vyprávěním o autorčině psacím procesu, který je spíš o jejím životě než o psaní. Navíc se většinou nejedná o moc záživné části. Kvůli tomu rady bohužel trochu zapadají a kniha bývá v některých částech nepřehledná.

Je však pravdou, že autorka má důležité body zvýrazněné a na konci kapitoly nechybí shrnutí a stránka úkolů k procvičování věci, která se v dané kapitole probírala.

Co se týká autorčiny metody a samotných rad, tak některé věci mi přišly zajímavé, ale popravdě jsem s hodně věcmi, o kterých autorka mluvila, nesouhlasila. Ale to, že se s autorkou nejspíš nikdo ve všem neshodne, jde předpokládat, protože se jedná skutečně jen o rady a každému zkrátka funguje něco jiného.

Celkově si však myslím, že bez ohledu na to, zda jsem s jejími radami souhlasila či nikoli, by tenhle obsah byl nejužitečnější lidem, kteří nemají v plánu psát a jen by potřebovaly poradit s tím, jak se poprat se slohem. Většina těch rad mi totiž opravdu přišla jak z učebnice českého jazyka a nikoli od autora s řadou napsaných knih.

Tvůj příběh bych tedy doporučila buď lidem, kteří ještě nenapsali pomalu ani čárku, nebo autorčiným fanouškům, kteří by trochu více chtěli nahlédnout do jejího procesu psaní.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji projektu Humbook.


Tvůj příběh Tvůj příběh Ruta Sepetys

Ruta Sepetysová ve své knize rad pro začínající spisovatele vybízí čtenáře k tomu, aby nahlédli do svého nitra a odkryli vzpomínky. Díky tomu můžou nalézt svůj autentický spisovatelský hlas a pozoruhodné detaily, které jen čekají ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář