O trpících dvojčatech aneb Jak si Mengele hrál

recenze

Mischling (2016) 5 z 5 / KáťaM.
Mischling

Mischling patří mezi nejlépe hodnocené knihy Odeonu. Téma druhé světové války zkrátka pořád táhne. Sama jsem knížce hodnocení také zvedla, tahle si to vážně zaslouží.



Knih o druhé světové válce vychází nepřeberné množství. Většina z jejich autorů dokáže zahrát na hodně citlivou strunu, snad proto nás tak fascinují. Podařilo se to mladé spisovatelce Affinity Konar, která v románu Mischling líčí zvěrstva a pokusy, které prováděl lékař Josef Mengele na dvojčatech. Vlastně Konar na tu strunu nehrála vůbec citlivě, líčila vše syrově a nečekaně nám před očima nechala umírat jednu postavu za druhou.

Hlavními postavami jsou dvanáctileté dívky Staša a Perla. Díky tomu, že jsou dvojčata, nemíří do plynu, ale do lidské zoo Josefa Mengeleho. Ten je kromě dvojčat a vícerčat fascinován také albíny, liliputány a dalšími lidmi, které se odlišují. V jeho zoo lidé přestávají být lidmi, stávají se pokusnými zvířátky, do kterých bodá jednu injekci za druhou. Pro „posun vědy“ se neštítí sešít dvojčata k sobě anebo je naopak od sebe lidsky i fyzicky oddělit. To se stane i Staše a Perle. Pod množstvím injekcí a mučení si dvojčata přestávají rozumět a hlavně cítit mezi sebou pouto. Tato skutečnost byla v knize zdůrazněna hlavně tím, že každá má vytetované jiné číslo.

Ztrátu původního života i dvojčete každá z dívek vstřebává po svém. Staša uniká do svých příběhů a věří, že se jí nic nemůže stát, protože je nesmrtelná, jak jí říká „strýček Mengele.“ Praktická Perla se drží silnějších přátel a hlavně hledá způsoby, jak opatřit Staše vzpomínku na ni, až je skutečně oddělí. O tom, co si každá vytrpí a jestli se ještě najdou, si už přečtěte sami, je to hodně silné čtení a ne právě adventní.

Knížka rozhodně není „jednohubka,“ ani ne tak co do počtu stránek, jako do počtu emocí, které je potřeba strávit. Vyzdvihla bych i kvalitní překlad, množství zajímavých metafor a výrazů. Na mě zapůsobilo třeba „nebepeklí.“

Plné hodnocení jsem knize udělila naposledy v září, škoda že tak dobré knížky nelze potkávat pořád. Která od Odeonu zasáhla vás?

Komentáře (0)