Nyxia je young adult dospělostí přesahující hranice svého žánru

recenze

Nyxia (2019) / LukBook
Nyxia

Podle knihkupectví a nakladatelství Dobrovský je Nyxia od Scotta Reintgena jedním z nejočekávanějších young adult románů tohoto roku. Opravdu je tomu tak nebo se jedná pouze o marketingový tah?

Abych řekl pravdu, podobné upoutávky na knihy nemám zrovna rád. Až příliš zavánějí vychloubáním a přehnaným sebevědomím. Na druhou stranu takto nakladatelství propagují díla, kterým hodně věří a ve většině případů jsou opravdu výjimečné. Ale není nadmíru troufalé tvrdit to hned na začátku nového roku? Tentokrát musím říct, že opravdu není.

Nejdříve se rychle podívejme na děj. Emmet Atwater za sebou nemá příliš veselý život. Rodiče jsou chudí a matka navíc těžce nemocná. Když tak dostane příležitost vydělat si velkej balík peněz, nemusí o tom dlouho přemýšlet. Navíc když součástí odměny je i kvalitní lékařská péče pro jeho maminku. Vydává se společně s několika dalšími chlapci a dívkami na vesmírnou misi, jejímž cílem je těžba vzácného materiálu jménem Nyxia na vzdálené planetě Eden. Vybráno bude nakonec pouze osm osob, takže přichází nemilosrdný souboj o vítězství.

Nyxia je velice často přirovnávána k Hunger Games či Labyrintu. Opravdu má k těmto sériím blízko a nechává se jimi inspirovat. V tomto směru tedy nečekejte nic originálního. Autorovi se ovšem povedlo vymyslet zajímavou zápletku okolo hlavní věci této knihy – materiálu Nyxia. S tím se dají provádět velice zajímavé kousky a jeho využití je prakticky nekonečné.

Hlavním hrdinou je Emmet, ale vedle něj je poměrně velké množství dalších postav – jeho soupeřů. Všichni zde bojují v různých zkouškách o volné pozice na expedici Eden. Přestože se tedy dočkají vzájemných soubojů, vznikají v knize i věrná přátelství.

Samozřejmě i nesmiřitelná nepřátelství. Postavy jsou zajímavě vykreslené, vidíme u nich postupný vývoj jejich osobností (nebo je alespoň lépe poznáváme). Na hlavní postavě se mi velice libí, že přestože občas není úplné neviňátko, nikdy nepřekročí určitou hranici. Pořád myslí na výchovu svých rodičů a nechce kvůli penězům zcela zkazit svou osobnost. Velice zajímavé jsou i národnosti jednotlivých hrdinů. Běloši jsou zde totiž v menšině, což u podobných románů také není úplně běžné.

Většina děje se odehrává na obrovské vesmírné lodi během putování na cílovou stanici. Prostředí je tedy čistě ve sci-fi módu a dělá tento román trochu dospělejší oproti většině young adult knih. Dívky a chlapci jsou hodnoceni během tréninku, který je připravuje na samotnou misi. Mají na něj pouze omezený počet dní během cesty na vzdálenou planetu a podle toho jsou i rozdělené kapitoly. Jejich délka je většinou spíše kratší, díky čemuž vám rychle plynnou.

V průběhu zkoušek jednotlivých účastníků zájezdu rozhodně není nouze o nebezpečné chvilky, při kterých jim jde i o život. Velice dobře je zde vykreslena soutěživá atmosféra, při které sice vznikají spřátelené skupinky, ale přesto si jdou někteří opravu dravě po krku. Všichni soutěžící dostávají za své výsledky body, které můžeme v knize pravidelně kontrolovat na výsledkové tabulce. Rozhodně to přináší daleko realističtější dojem z celého projektu.

Milostná linka je zde poměrně potlačená. Dočkáme se sice několika chvilek, kdy láska dostane prostor, ale rozhodně nečekejte žádnou přílišnou romanťárnu. Pro samotný děj je to určitě dobře. Daleko důležitější jsou zde pojmy jako přátelství, důvěra a spolupráce.

Od začátku až do konce je Nyxia velice čtivá. Autor nás prakticky okamžitě posílá do akce a s nějakým vysvětlováním se příliš nepáře. V průběhu knihy se potom objevují podrobnosti k celému ději, takže se určitě nemusíte bát, že byste něco nepochopili. Kniha je spíše oddechovým čtením, které vám velice rychle uteče.

V hlavě mi během čtení opravdu vyskočila série Labyrint, která je v některých ohledech podobná. Nyxia ovšem podle mého soudu nabízí o trochu dospělejší přístup a kvalitativně je také o kousek výše. Jestliže jste příznivci podobných knížek, rozhodně neváhejte s pořízením této. Dočkáte se opravdu dobrého young adult/sci-fi románu, po kterém se nebudete moci dočkat jeho pokračování.

Za recenzní výtisk knihy děkuji nakladatelství King Cool. Nyxia se dostane do prodeje 11. února 2019.

Komentáře (0)

Přidat komentář