Nočního návštěvníka nezastaví žádný zámek

recenze

Noční návštěvník (2023) 5 z 5 / Suzanne
Noční návštěvník

Mladá žena se probudí a uvědomí si, že zatímco spala, byl někdo u ní v bytě, hrabal se jí ve věcech, nechal jí podivný vzkaz a následně beze stopy zmizel, protože dveře jsou pořád zamčené bezpečnostním zámkem a alarm zapnutý. K podivnému případu je přivolaný věhlasný kriminalista Lincoln Rhyme společně se svojí partnerkou, inspektorkou Amélií Sachsovou.

V New Yorku řádí šílenec zvaný Zámečník, který překonává i ty nejsložitější zámky a bezpečností opatření. Zaměřuje se na osamělé ženy, kterým v bytě ukradne nože a spodní prádlo a nechá jim tam konkrétní stránku z bulvárních novin Daily Herald. Podaří se ho Lincolnu Rhymovi a newyorské policii dopadnout, když po sobě nezanechává skoro žádné stopy?

To ale není jediný problém Lincolna Rhyma. Byl to právě on, respektive důkaz, který objevil, kdo dostal před soud obávaného gangstera Viktora Buryaka. Jenže to bylo taky Lincolnovo svědectví, které nakonec způsobilo, že byl Buryak zproštěn viny a propuštěn. A ten se teď chce pomstít. A právě kvůli Buryakově případu je uprostřed vyšetřování Rhyme zbaven své pozice konzultanta newyorské policie. A šance na dopadení Zámečníka se zdá nulová.

Noční návštěvník je už patnáctým případem ze série o kriminalistovi Lincolnu Rhymovi, který je po nehodě při ohledávání místa činu ochrnutý od krku dolů. Takže tady najdeme všechno, co máme v knihách od Jefferyho Deavera rádi. Neskutečně čtivý, chytlavý a návykový příběh, od kterého se nedá odtrhnout. Několik vzájemně se proplétajících dějových linií a množství odborných informací přirozeně zakomponovaných do textu, takže děj působí velmi reálně. U každé knihy od Jefferyho Deavera přemýšlím, jak je něco takového vůbec možné zrešeršovat. Nechybí ani známé postavy jako jsou detektiv Lon Sellitto, policista Ron Pulasky, laboratorní technik Mel Cooper nebo Rhymův ošetřovatel Tom. Všichni už jsou po těch letech jako staří dobří známí, se kterýma se vždycky ráda setkám. A opět trochu nahlédneme i do soukromého života Rhyma a Sachsové, kteří jsou partnery nejenom v práci, ale i v osobním životě.

Poznávacím znamením knih od Jefferyho Deavera jsou neskutečné zvraty a překvapivá odhalení, protože v jeho knihách nikdy nic není takové, jak se na první pohled zdá. A v Nočním návštěvníkovi to autor dotáhl k dokonalosti, protože každý zvrat ještě postaví vzhůru nohama a následně obrátí naruby. Občas čtenáře ukolébá k pocitu, že aspoň tušíte, jak to je, ale ani náhodou. Vždycky vám nakonec vytře zrak. Noční návštěvník je jeden z dílů, který je založený právě na zvratech a odhaleních, nikoliv na mrtvolách a podrobných popisech děsivých míst činu. Milovníci drsného Jefferyho Deavera možná budou trochu zklamáni, ale Noční návštěvník je zase vhodný i pro ty, co temnější thrillery nemusí.

Mně Noční návštěvník neskutečně sedl, zhltla jsem ho za dva dny a jen jsem zírala nad těmi zvraty. Mými nejoblíbenějšími díly ze série s Lincolnem Rhymem pořád zůstávají Iluze a Rozbité okno, ale Noční návštěvník se jim blíží. Takže Nočního návštěvníka moc doporučuju (stejně jako celou sérii s Lincolnem Rhymem a vlastně skoro všechny knihy od Jefferyho Deavera :)

A pomalu začínám pátrat, kdy v českém překladu vyjde šestnáctý díl série s Lincolnem Rhymem s názvem The Watchmaker´s Hand, v něm se Lincoln opět utká se svým úhlavním nepřítelem Hodinářem, zločincem stejně geniálním jako sám kriminalista. Už se nemůžu dočkat.

Komentáře (0)

Přidat komentář