Nives, co to povídáš?

recenze

Nives, co to povídáš? (2023) 5 z 5 / bajub
Nives, co to povídáš?

Tak tohle, tohle byla jízda doslova sršící italským temperamentem!

Vdova trpící samotou a nespavostí se se svou situací rozhodne zatočit - přivede si domů společnici - zmrzačenou slepici s dementním výrazem, Giacominu. V tu chvíli se její život zase vrátil do starých kolejí, dokonce si připadá šťasnější, dokud nepřijde reklama na prací prášek Dash! Slepice totiž úplně ztuhne. Její přihlouplý výraz zkameněl a od té chvíle se slepice nepohne, ani když před ní Nives mlátí hrncem. To vdovu natolik vyděsí (páč kde chcete takhle narychlo hledat novou přítelkyni), že se rozhodne zavolat veterináři Lorianovi, starému známému. Jenže jejich rozhovor se přesune od zhypnotizované slepice k dávné minulosti, která ukrývá spoustu nezhojených ran...

Upřímně, vůbec jsem netušila, co od téhle útlé novely čekat. Jen jsem tedy tajně doufala, že tam těch slepic nebude příliš, páč mi už od dětství nahánějí hrůzu - nesmějte se mi, to je vážná věc! Dívali jste se na ně někdy pořádně? Vždyť jsou to vyloženě hororová stvoření! Ale zpět k Nives. Rozhodně doporučuji, dát si její příběh v kuse, což zřejmě nebude problém, protože je vystavěn jako jeden noční telefonický rozhovor (navíc mezi dvěma Italy, takže to šmrc a šťávu), kdy odhalujete jednu bombu za druhou, dynamika se jen stupňuje, až dojdete k momentu, kdy si řeknete a doprčic (já tedy trochu peprněji), tak tohle jsem nečekala! Spadla mi brada a já (napjatá jako guma u trenýrek) otáčela stránku za stránkou, abych zjistila, jak to celé dopadne. A že ten konec stál vskutku za to!

Nives, co to povídáš je druhým svazkem z prostorovské edice Přítelkyně, která si dává za úkol představit nám současnou českou i světovou prózu, v níž vystupují výrazné ženské hrdinky (mimochodem, název edice odkazuje na Geniální přítelkyni). A zase se to povedlo!

Myslím, že se shodneme, že nakladatelství Prostor má poslední dobou neuvěřitelně šťastnou ruku na výběr titulů (a co teprve ty nádherné obálky)!

Komentáře (0)

Přidat komentář