Neodpovídej o rizicích seznamování se přes internet

recenze

Neodpovídej (2023) 4 z 5 / LukBook
Neodpovídej

Moderátorka Evropy 2 a jedna z autorek podcastu Opravdové zločiny Lucie Bechynková se rozhodla vstoupit i na pole fiktivní detektivky. Její debutový román Neodpovídej velkou měrou upozorňuje na nebezpečnost internetového seznamování.

Kniha vlastně obsahuje dvě dějové linky. V jedné sledujeme Zuzanu, která by po několika letech vztahu ráda zažila vzrušení. Začne si psát s neznámým mužem a velice si s ním rozumí. Vždycky když se ovšem mají sejít, z nějakého důvodu to muž odvolá. Jaký ho k tomu vede záměr a hrozí ženě nebezpečí?

V druhé potom policie nalezne mrtvou dívku. Vyšetřování se chopí policista Marek Tengler a jeho tým. Podezřelých je vlastně poměrně dost. Kdo ovšem ohavný skutek ve skutečnosti udělal? A stačí ho policie dopadnout, než bude opět zabíjet?

Autorka se díky podcastu, ale i dalším knihám, věnuje zločinu poměrně intenzivně. Měla tak dost slušné předpoklady k tomu, aby se jí povedla i románová detektivka. Vzala to za zajímavý konec. Rozhodla se zapojit do zápletky sociální sítě a celkovou internetový svět, který může být i pro mnoho zločinců nástrojem k jejich skutkům.

Vznikla z toho velice čtivá kniha, která ovšem nemusí být pro každého. Předně má tvůrkyně poměrně specifickou mluvu. Působí na mě až trochu mladistvě. Celý text je vlastně takový osobitý. Některé postavy nebo jejich skutky vám možná přijdou nereálné. Osobně mi to nevadilo.

Román na mě potom působí jako vícežánrový. Rozhodně to není pouze klasická detektivka. Z velké části je tu jakási romantická linka. Je znát silný důraz na to, aby autorka upozornila čtenáře na nebezpečí internetu a seznamování se přes něj. Do textu jsou vloženy části online komunikace, které jsou za mě hodně atraktivní.

Vyšetřování vražd na druhou stranu působí poměrně realisticky a jedná se o nejlepší část. Jsou znát znalosti a zkušenosti z oboru, které Lucie Bechynková získala během své práce na podcastu případně dalších knihách. Nechybějí dramatické chvilky spojené s odhalením vraha, spoustu výslechů a pátrání po stopách.

Kniha nepůsobí jako žádná temná detektivka, možná i díky různým odbočkám je to vlastně spíš odpočinkovější literatura. Může to znít nevhodně, přecijenom tu je nějaká ta vražda, ale prostě jsem to tak cítil.

Neodpovídej není dokonalou knihou, ale čí debut byl? Je to ovšem velice čtivá záležitost, svým způsobem i poučná a celkově moderně působící. Na své si přijdou i milovníci romantiky, ale na druhé koleji rozhodně nezůstává ani poctivá detektivní práce. Uvidíme, zda autorka v budoucnu přijde ještě s nějakým dalším románem. Určitý talent na jejich psaní určitě má a postupem času by se tak z ní mohla stát velice zajímavá autorka.

Komentáře (0)

Přidat komentář