Nečernobílé snahy o přežití

recenze

Bratři Bělští (2014) 5 z 5 / cousin
Bratři Bělští

Příběh bratrů Bělských je svědectvím o rozhodnutích, jež by se mnohým jevilo špatným nebo alespoň morálně pochybným, s výsledkem záchrany více jak tisíce lidí před jistou smrtí v pekle koncentračních táborů a plynových komor.
Stačí prostý výpočet, počet lidí krát denní nutná dávka jídla k přežití v době a v zemi sužované válkou, kdy každý měl sám málo, kdy pomoci někomu znamenalo smrt nejen pro blízké okolí, ale mnohdy i pro celou ves. Neustálá přítomnost strachu z vypátrání, úprk z odhalených míst (podívejte se schválně jak rozsáhlé jsou bažiny v Bělorusku), kdo utekl vyhrál život, ale na jak dlouho? Nepolevující stres z odhalení a přemožení nepřáteli, lavírování mezi tím, kdo může pomoci nyní a kdo možná příště, protože změnou válečné situace se spojenec stal nepřítelem a bylo nutno se spojit s někým jiným.
Drsné čtení o rozhodování, jehož jsme ušetřeni a následné přemítání, jak bychom se rozhodovali my samotní?
Příběh byl zfilmován Edwardem Zwickem v roce 2008 pod názvem Odpor.
Pro pilné čtenáři, mohu-li doporučit četbu k pokračování: Tymothy Snyder - Krvavé země.


Bratři Bělští Bratři Bělští Peter Duffy

„Až umřu, budu slavný.“ To jsou slova Tuvji Bělského, jednoho ze tří bratrů, stojících v čele největší a nejúspěšnější židovské partyzánské a zároveň záchranné organizace. Jejich dobře organizovaný oddíl nejenže zabil stovky nepřá... více


Komentáře (0)

Přidat komentář