Globální celebrita němého filmu

recenze

Můj životopis (1967) 5 z 5 / cousin
Můj životopis

Autobiografie není jen jak se chudý herec stal jednou z kulturních ikon, ale i obraz turbulencí 20. století.
Popis rodinných útrap je značně depresivní. Na jedné straně lesk globální moci britského imperia a rozsah bídy neadekvátní jeho bohatství. Bohatství se však týkalo jen úzké špičky vrcholu pomyslné pyramidy, základna žila v kulisách popsaných Ch. Dickensem.
Ch. Chaplin neměl dokončené ani základní vzdělání, byl však snaživý multitalent. Chtěl bych vidět onu rvačku s profesionálním boxerem, maje před očima tuláka Charlieho.
Začátky herectví v kočovných hereckých souborech a první cesta do Ameriky určují další směr snažení Ch. Ch. (1912) Skromné začátky u filmu netrvají dlouho a následuje zrození hvězdy, úspěch je střídán ještě větším úspěchem a ještě a ještě větším. Z americké hvězdy se stává hvězda světová, opravdu globální. Desetitisíce fanoušků vítající jej, ať se octl kdekoliv, vítaná celebrita s dveřmi dokořán do světa high society.
Kniha je též jakousi who is who celebrit okolo Ch. Ch. Tři manželství, množství dětí, o některých se zmiňuje více o některých téměř ne. O něčem se nezmiňuje právě s odkazem na ně. Zajímavé jsou popisy výletů s ostatními celebritami, milionáři a multimilionáři. Pikniky, výlety k pobřeží, sledování východu slunce, hra na fanty, selanka až kýčovitá. V tomto směru si dává CH.Ch. velký pozor, byl mnohokrát v podezření z pohlavního styku s nezletilými a z hříchu kardinálního, příklonu ke komunismu. Zde už tak opatrný není, množství osob v knize jmenovaných stačilo pro zájem paranoidní FBI a nakonec se stal obětí mccarthistického protikomunistického tažení pojmenovaného podle vyšinutého senátora Josepha McCarthyho, americké to verze našich hledačů vnitřních nepřátel ve straně či mimo stranu. Co dokáže paranoia ve spojení se státním aparátem lze jen vrtět hlavou, jak je tohle možné v demokracii. Nakonec byl Ch.Ch znemožněn návrat do USA, do té doby daně ze všeho, co CH.Ch. vytvořil, nevadily.
To vše souvisí s v úvodu zmíněným dvacátým stoletím.
Dnes jsou filmy Ch.Ch. už jen vzpomínkou éry, kdy ještě film nemluvil a neměl barvy. Kniha se čte sama, ze všech možných uvedu jednu příhodu. Odehrála se krátce po skončení války tehdy nazvané Velká v domění jejího neopakování, dnes známé jako První světová válka. CH.Ch. nemohl sehnat hotel, všechny byly obsazeny. Po marném popojíždění městem taxikář navrhl, ať Ch.Ch. přespí u něj. I stalo se. Ráno se pochopitelně začali trousit zvědavci. Pak vešla nějaká mladá žena s napjatou a vážnou tváří. Pátravě si mě prohlédla a pak se rozplakala: "Ne, to není on, já myslela, že to bude on," vzlykala.
Dotyčné neřekli, koho uvidí a ona doufala, že to bude její bratr pohřešovaný ve válce.

Komentáře (0)

Přidat komentář