Můj životopis

Můj životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58514/bmid_muj-zivotopis-BvK-58514.jpg 5 116 29

1. vydání, Klub čtenářů sv. 242, náklad 120 000 (který zmizel jako loňský sníh, o čemž si dnes řada spisovatelů může nechat jen zdát) – tyto údaje by mohly o kvalitě knihy dostatečně vypovídat. Autor, který jako herec okouzlil několik generací, předvedl svoji všestrannost i ve svých memoárech – je to kniha napsaná svěže a čtenář se jejím prostřednictvím seznámí nejen s životem velkého člověka (byť mrňavé postavy), ale v podstatě jeho prostřednictvím i se začátky filmu. Doplněno řadou osobních i filmových fotografií.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Odeon
Originální název:

My Autobiography , 1964


více info...

Přidat komentář

LadaLil
28.04.2023 3 z 5

Velmi zajimava kniha. Jsem rozhodne rada, ze jsem ji precetla, na druhou stranu se domnivam, ze byla prilis dlouha a ze polovina by byla naprosto dostacujici. Mnoho osobnosti, ktere ve svem zivote potkal, jsou osobnosti zvucnych jmen, ale mnohe zminovane postavy jsou nezname pro dnesni dobu. A to byly momenty, kdy jsem malem prestala cist. Jsem rada, ze jsem to neudelala. Chaplin sam byl multizanrovym umelcem a seznameni s jeho umenim me obohatilo. Ale znovu opakuji, ze polovina casu by byla dostacujici. Take jsem byla obcas nemile prekvapena prekladem plnym krkolomnych vyrazu a neceskych terminu.

Belanna
28.08.2022 3 z 5

Další z řady životopisných knih, které jsem v minulosti přečetla. I zde bylo mnoho zajímavých příhod a zážitků, ale nenadchla mě tak, jako jiné tohoto druhu.


tlllk
07.08.2022 3 z 5

Písať o sebe je vždy riziko, je asi prirodzené že ľudia píšu skôr o tom čo by chceli aby si ostatní o nich mysleli. Prvá polovica zreteľne subjektívne popisuje detaily zo života, v tej druhej mi to prišlo viac ako obrana pred útokmi za jeho politické názory. I keď musím priznať že osobnosti s ktorými večeriaval na mňa urobili dojem.

jaroiva
05.07.2022 3 z 5

Viděla jsem divadelní hru o Chaplinovi a moc se mi líbila. Proto, když jsem uviděla, že je v prodeji audiokniha jeho vlastního životopisu, byla to pro mě jasná věc k poslechu.
Bohužel se u mě ale nekonalo stejné nadšení jako z divadla. Líbil se mi začátek - Chaplinovo dětství, zbytek pak čím dál tím víc upadal. Vyprávění se nějak rozplizávalo do pro mě nezajimavých podrobností a podle mého odosobněných zážitků, zatímco osobním záležitostem, které by mě zajímaly víc, se autor věnuje jen okrajově. V tomhle byla hra na divadle větší romantika a donutila mě si najít něco dalšího o Chaplinovi. Kniha nikoli.
K celkovému dojmu nepřispěl ani místy špatný překlad.
Film Světla ramp se celou dobu zmiňuje jako Světla rampy... Zvláštní tvary slov nebo divné spojky, které jsou přeložené z angličtiny doslova... Zatímco některé zaužívané pojmy jako Carnegie Hall nebo Madison Square jsou přeložené do češtiny (Carnegiho síň nebo sál, už nevím). Čekala jsem, kdy se objeví Nový York, ale ten zůstal New Yorkem.
Celkově spíš nedoporučuji.

85098211
10.06.2022 3 z 5

Jsem opravdu zklamaná - to je asi úplně to první, co mne napadá poté, co jsem knihu dokončila. Četla jsem ji kdysi dávno, zhruba před třiceti lety a tenkrát se mi docela líbila. I když Chaplin mi nebyl sympatický nikdy, tj. ani v té době ne. Tentokrát jsem si pořídila audioknihu, ale načtení se prostě nepovedlo. Přestože nepopírám, že si tento příběh své příznivce najde. Mně se ovšem líbila pouze první část, kdy Chaplin popisuje svoje dětství. Krásný byl i jeho vztah k mamince, kterou v knize vylíčil v hodně dobrém světle. To je - aspoň podle mého - tak nějak samozřejmé a zároveň milé, protože každý člověk má na světě jenom tu jednu jedinou maminku... Později se ale vyprávění mění. To je dáno tím, že Chaplin dospívá a prosazuje se v životě a ve světě grotesky. Nejdřív v Anglii a posléze i v Americe. A stává se doslova králem němého filmu. Autor popisuje hodně detailně i svoje soukromí a také setkání s velkými osobnostmi oné doby. Poměrně dlouho jsem měla pocit, že jeho život byl sice úspěšný - určitě víc, než je obvyklé - ale ne šťastný, i když definitivně ne vždycky vinou ostatních lidí. Kniha jako taková je subjektivní, což je vzhledem k formátu vlastní autobiografie logické, ale často mi chyběl také pohled druhé strany. Dávám tedy poctivé tři hvězdičky a ke knize se již vracet nebudu...

Corso
28.02.2022 5 z 5

Rad sa k tomuto zivotopisu vraciam, hoci len prelistovat par stran, precitat, kusok. Nemam velmi trpezlivost citat to znova cele, ale tak obcas si z toho nieco jak sa vravi... vyzobnem. Ukazuje nam osobnost Chaplina ako vnimaveho, mudreho, laskaveho cloveka, ktory zazil v zivote zrod jedneho celeho druhu umenia, fascinovane hladal jeho moznosti vyjadrenia, az do fazy, kedy sa filmovi herci a tvorcovia stali doslova nebezpecni pre politiku a spolocnost svojou volnostou a moznostou oslovit miliony ludi. Ak si ju mate moznost zohnat, velmi nevahajte. Prinajhorsom ju niekomu darujete. Inak zjavil sa uz aj audiobook, len si nie som isty, ci je to presne toto. Ale asi Charlie nenapisal viac zivotopisov, bude to toto :)

lernami
02.09.2021 4 z 5

Kniha je napsána velmi čtivě a kariéra Charlieho Chaplina je opravdu inspirující.
Myslím, že nedává pouze vhled na osobnost Chaplina, nýbrž i na dobu, ve které žil.
Je však hodně poznat, že je autobiografická - některé události ve svém životě autor zcela vynechal.
Pro mě osobně se Chaplin možná až moc rozpovídával o tom, koho všechno zná, neboť mnohá jména už současnému čtenáři nejsou známá. Na druhou stranu bylo neuvěřitelné vidět, s kým vším se autor za svého života seznámil - od Chruščova až po Gándhího.
Přesto je kniha moc hezká, oceňovala jsem fotografie vložené do knihy a příjemně mě překvapila lidskost a intelekt samotného autora.

draka
19.05.2021 5 z 5

Tato kniha, kterou mám už léta v knihovně, patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co jsem kdy četl. Charles Chaplin byl zcela výjimečný umělec i člověk a napsal o sobě úžasnou knihu. Nedokázal jsem ji odložit a přečetl ji jedním dechem.

Dandeska
28.10.2020 5 z 5

Knihu jsem dostala od jedné paní. Věděla, že jsem milovnice Charlese Chaplina.... Moc hezky napsaný životopis a fotografie slavných osobností té doby.... Co dodat, jen číst....

maryzka
10.06.2020 4 z 5

Kdysi jsem ji měla půjčenou z knihovny, moc se mi zamlouvala. Byl to nějak první životopis o Charlesi Chaplinovi. Nyní jsem jí získala do svého vlastnictví a jsem za to docela ráda. Jinak si myslím nebo nějak se mi to nezdá chybí mi tam jedna fotka nebo si nemohu vzpomenout- myslím, že tam byla fotografie druhé manželky a matky svých dvou synů. Kniha dokonce seznamuje slavné osobnosti tehdejší doby, které mi už neznáme( jako je dědeček současné herečky Drew Barrymore, dále např. Mary Pickford apod.

Koka
21.12.2018 5 z 5

Velmi, velmi zajímavé! Kuriozní informace o podobě a provozu anglického divadelního života začátkem 20. století (i ty nejchudší vrsty obyvatel nepochybně ustavičně navštěvovaly divadlo, neboť hereckých skupin, které dennodenně vyjížděly na venkovská turné, byly v Londýně desítky!) , o zrodu fenoménu "Hollywood" a kultu "star", o poetice a výrobě filmů Ch. Ch. , o jeho politických a občanských názorech a postojích.
Pokud by někdo měl zájem vědět, jak vypadala v USA (nebo ještě pořád vypadá?) cenzura filmových scénářů, tak tato kniha to autentickými (a neuvěřitelnými!) citáty z cenzorských posudků dokládá.
Jistě by bylo zajímavé číst i biografii napsanou někým jiným, někým, kdo dovede ocenit Chaplinovo dílo, ale současně i pravdivě popsat jeho život a činy (což autobiografie, pochopitelně, nikdy nedovede).

Juagustin
22.11.2018 5 z 5

Čtivá autobiografie. Trochu problém je moje neznalost reálií té doby - autor se samozřejmostí odkazuje na spousty osob, jejichž jména mi často nic neříkala... Hodně se zabývá finanční stránkou svého života;-) Zajímavý kontrast chudého dětství a rychlého zbohatnutí.

ivakola
28.07.2017 5 z 5

Nádherná kniha. Jako dítě jsem milovala autorovi grotesky. Až v této knížce jsem se dozvěděla, kolik jich vlastně natočil a pod jakými názvy.Jeho život byl opravdu pestrý a ne vždy lehký a přitom dokázal potěšit tolik lidí. Moc pěkně napsaný poutavý životopis, vůbec se u něj nelze nudit a hltala jsem stránku po stránce.

radusak9806
08.07.2017 4 z 5

Rozhodně je to jedna z největších osobností, kterou Amerika měla.
Ale i zde platí, že po vrcholu přichází pád. Bylo mu dáno poznat šílenství kterého je schopná jen Amerika z obou extrémů. Každopádně knihu doporučuji k přečtení, je v ní vidět, že i velká hvězda, je stále jen člověk plný pochybností, nadějí, vášní a nezdolného vytrvání.

amaenium
10.02.2017 5 z 5

Naprosto úžasná kniha. Jsem fanouškem Charlieho Chaplina a jeho život mě velmi zajímá a tato kniha je ideálním zdrojem informací o tak neuvěřitelném člověku. Po přečtení se člověk cítí inspirovaný a je to jedna z knih, která po jejím přečtení vás donutí zamyslet se nad sebou a nakopne vás.
Viděla jsem i divadelní zpracování jeho života a musím říct, že s každým vydáním se jeho život zdá inspirativnější.

Nikki.Jukki
12.09.2016 5 z 5

Skvělá knížka od skvělého člověka popisující jeho životní cestu od ne zrovna veselého dětství plného bídy, chudoby a starostí až ke slávě, bohatství a další spoustě starostí. Prostřednictvím této knihy se člověk mohl dovědět kromě o Chaplinovi také o spoustě dalších známých osobností, např. W.R. Hearst, Mary Pickfordová, Douglas Fairbanks, Mack Sennett, Edna Purviance a spousty, spousty dalších, protože Chaplin věnoval nemalou část knihy právě historkám ze setkávání s různými osobnosti a to nejen z prostředí filmu. Bylo to psáno velmi čtivým způsobem a člověku po konečném zaklapnutí knihy pan Chaplin chybí, protože mu prostě přirostl k srdci. :)

MayB2
02.05.2016 5 z 5

Velká část věnovaná složitému dětství, v kontrastu k němu pozdější setkávání s nejslavnějšími lidmi planety. Mezi tím spousta pěkných myšlenek, vyjádření k problémům jak uměleckým, tak společenským. Vůbec mi nevadí, že něco ze svého života zamlčuje (vztahy k hodně mladým dívkám). Zfilmování s Robertem Downeym jr. je taky velmi povedené.

LahoferRose
13.04.2016 5 z 5

Charlieho Chaplina neskutečně obdivuji. Svůj životopis píše velmi čtivě a zajímavě. Jsou tam místa, které nejsou úplně vysvětleny nebo vyprávěny v celém rozsahu, měco naprosto vynechal, ale já to beru. Každý máme nějaké ty příběhy, které jsou buď příliš osobní nebo si je prostě jenom chceme nechat pro sebe.

martunka
21.01.2016 4 z 5

Líbí se mi styl, jakým Charlie líčí své osudy. Je to milá a zajímavá knížka.

xKačkax
02.06.2015 5 z 5

Tato autobiografie nabízí výjimečný pohled do života výjimečného člověka. Pro fanoušky Chaplina je tato knížka jasnou volbou. Měli by si ji ale přečíst i všichni ti, kdo Chaplina pokládají jen za groteskní figurku z jeho němých filmů. Úžasná knížka, která je psaná upřímně a u které po přečení zjistíte, že vám Chaplin nějak přirostl k srdci a oceníte jeho filmy, ale především ho oceníte jako člověka.

Štítky knihy

životopisy, biografie autobiografické prvky Charles Chaplin komici němý film

Autorovy další knížky

Charles Spencer Chaplin
anglická, 1889 - 1977
1967  91%Můj životopis
1929  80%Hurá do Evropy

Kniha Můj životopis je v

Právě čtených6x
Přečtených145x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených16x
Knihotéce140x
Chystám se číst67x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x